Svečana akademija povodom Dana Mješovite srednje škole Banovići

Svečanom akademijom u pozorišnoj sali Radničkog doma obilježeno je šest decenija postojanja i rada Javne ustanove Mješovita srednja škola Banovići. Akademija je bila prilika da se napravi  kratak osvrt na početak srednjoškolskog obrazovanja u Banovićima, na ono što je urađeno u proteklih nešto više od 60 godina te iznesu planovi za naredni period.

Prema riječima direktora Ustanove Saida Hasanbegovića škola je u navedenom periodu iznjedrila mnogo dobrih kadrova, ljekara, profesora, inžinjera, doktora nauka, i to će joj biti primarna zadaća i u narednom periodu. U svom radu imala je nesebičnu pomoć lokalne zajednice – Općine, privrednih subjekata i udruženja građana. Posebno je naglasio pomoć i podršku Općine (općinskog načelnika) s kojom se ovih dana realizuje zajednički projekat opremanja kabineta mašinske struke, a za šta je finansijska sredstva osigurala općina Banovići.

Čestitajući učenicima i nastavnicima 21. mart, Dan MSŠ Banovići općinski načelnik dr. Bego Gutić istakao je da je općina Banovići 2021. godine uvela praksu izdvajanja određenih finansijskih sredstava iz budžeta za pomoć obrazovnim ustanovama, iako obrazovanje nije u njenoj nadležnosti nego u nadležnosti Kantona. Radi se o iznosu od oko 100.000,00 KM (na godišnjem nivou) i ta sredstva su namjenjena za opremanje škola, stipendiranje srednjoškolaca i studenata, stimulisanje najboljih među najboljim učenicima, kao i za stručno usavršavanje mladih koji su završili svoje školovanje. „Tu smo da vas podržimo, da vam pomognemo, jer tako pomažemo sami sebi“ – kazao je načelnik Gutić.

U povodu 21. marta, Dana MSŠ Banovići dodijeljene su zahvalnice općini Banovići i UG „Nešto više“ Sarajevo za njihov doprinos razvoju ove javne ustanove. Priređen je i raznovrstan kulturno-zabavni program.