Sve o kineskoj vakcini: Kako razvija imunitet i po čemu se razlikuje

Sinofarm je cjepivo Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina.

Ova prva uslovno odobrena vakcina za opštu upotrebu u Kini, napravljena je od samog koronavirusa, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Kako prenosi “Njujork tajms”, ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitijela protiv SARS-COV-2 korona virusa. Tijelo se izlaže “mrtvim” dijelovima virusa, tako da se nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. Inače, korišćenje neaktivnih viursa za pravljenje vakcine postoji još od pedeseth godina i u osnovi su onih protv bjesnila i hepatitisa A.

Kako nastaje imunitet

Kada se ovako “mrtav” virus ubrizga u ruku, njih će praktično progutati posebni tipovi imunih ćelija. One razlažu virus na dijelove koje zatim izbacuju na svoju površinu. Takozvane T ćelije, važni činioci imunog sistema otkrivaju ove fragete. One se aktiviraju i mogu da regrutuju ostale imune ćeije da pruže odgovor na vakcinu.

Na scenu potom stupaju B ćelije, koje se takođe vezuju za dijelove virusa i aktiviraju se. Na isti mogu da se zakače i T ćelije, pa se tako stvaraju antitijela, prilagođena obliku i površini tih dijelova virusa, da bi ih lakše detektovale prilikom novog kontakta. Imuni sistem može da odgovori i na infekciju sa živim koronavirusom, jer će B ćelije proizvoditi antitijela koja će se lijepiti za “uljeze”. Ona pronalaze te takozvane šilaste proteine i mogu da spriječe virus da uđe u ćeliju. Druge vakcine bokiraju virus na drugačiji način.

Rok važenja

Klinička ispistivanja su pokazala da ova vakcina štiti protiv kovid 19, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću koliko dugo. Moguće je da nivo anitijela opada kroz nekoliko mjeseci. Ali treba imati na umu da imunitet ima specijalne ćelije koje mogu da pamte infomracije o koronavirusu i tokom nekoliko godina, pa čak i decenija. Sinofarm vakcina se daje u dvije doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspješno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ikakvih ozbiljnih neželjenih efekata.

Ipak, ova vakcina izazvala je kontroverzu budući da je i prije završene treće faze ispitivanja, odobrena hitna upotreba i Sinofarm je dobilo skoro milion ljudi.

Razlike u odnosu na Fajzer

U odnosu na Fajzerovu i Moderninu, pa čak i Sputnjik V, koje su efikasne u više od 90 odsto slučajeva, ni to ne zvuči naročito impresivno, međutim kineska vakcina se suštinski razlikuje od ostalih u ponudi.

Naime, jedino ova vakcina napravljena je po “starom receptu”. Za razliku od revolucionarnih mRNK vakcina, kakve su Fajzerova i Modernina i koje dosad nisu testirane na ljudima, Sinofarm vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili bjesnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u tijelu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

Sinofarm vakcinu su odobril Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

Nove količine Sputnjika V

Takođe, očekuje se da stignu i nove količine ruske “Sputnjik V” vakcine. Ukoliko odmah Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedjelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju. Podsjetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dvije vakcine, američko-njemačka “Fajzer-Biontek”, i rusku “Sputnjik V” vakcina.

Dvije kineske vakcine

Osim kineske vakcine Sinofarm koja će biti ponuđena građanima Srbije, postoji i Sinovak Biotech koja je posljednjih dana u centru pažnje. Za nju se u Brazilu ispostavilo da je efikasna samo 50,38 odsto. I ona funkcioniše po sličnom principu kao Sinofarm – djeluje tako što imunološki sistem izloži umrtvljenim česticama virusa, bez rizika od ozbiljne reakcije na bolest.

Nekoliko zemalja, uz Indoneziju, Tursku i Singapur, takođe su poručile ovu vakcinu. Ispitivanja koje je sproveo Sinovak dala su drugačije rezultate u različitim zemljama.

Prošlog mjeseca, istraživači iz Turske rekli su da je Sinovak vakcina 91,25 odsto efikasna, dok oni iz Indonezije, u kojoj je masovna vakcinacija započeta u srijedu, kažu da je njena uspješnost 65,3 odsto.

Tok istraživanja:

– Januar 2020. Sinofarm počinje sa razvojem vakcine

– Jun 2020. Istraživači objavljuju obećavajuće rezultate istraživanja na majmunima. Nema naznaka da će proizvesti kotraindikacije i da može proizvesti stvaranje antitijela i kod ljudi.

– Jul 2020. Faza 3 počinje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Avgust 2020. Faza 3 počinje i u Maroku i Peruu

– Septembar 2020. UAE dozvoljava hitnu upotrebu vakcine za imunizaciju medicinskih radnika. I Vladini zvaničnici je primaju.

– Novembar 2020. Šejk Muhamed bin Rašid al Maktum saopštio je da je primio vakcinu

– Decembar 2020. UAE daje punu dozvolu za upotrebu vakcine, saopštivši da je njena efikasnost 86 procenata. Istog mjeseca i Bahrein odobrava upotrebu vakcine. Krajem mjeseca kompanija Sinofarm saopštava da je vakcina 79,34 odsto efikasna u zaštiti, zbog čega je kineska vlada odobrava. Kompanija treba još uvijek da objavi rezultete treće faze istraživanja.

– Januar 2021. Egipat dozvoljava vakcinu za hitnu upotrebu.

(B92)