Sve mjesne zajednice Grada Gračanica opremljene računarskom opremom

Gradonačelnik je u srijedu (13.10.) u Multimedijalnoj sali Gradske uprave Gračanica održao radni sastanak sa predsjednicima Vijeća mjesnih zajednica Grada Gračanica.

Sastanku su pored Gradonačelnika i predsjednika prisustvovali i Predsjedavajući Gradskog vijeća te stručni saradnik za mjesnu samoupravu. Sastanak se pokazao izuzetno uspješnim jer su prisutni iskoristili priliku da porazgovaraju o mnogim temama koje se tiču mjesnih zajednica, budućim projektima kao i pripremama za kreiranje Budžeta Grada za 2022. godinu.

Gradonačelnik Helić je iskoristio priliku da za 12 mjesnih zajednica uruči računarsku opremu koja je obezbijeđena putem projekta koji je nastao kao odgovor na Covid-19 prema iskazanim potrebama partnerskih JLS iz 1 faze projekta Jačanje uloge MZ u BiH. Sredstva je obezbijedio UNDP BiH od Vlade Kraljevine Švedske a u sufinansiranju je učestvovao i Grad Gračanica.

11 mjesnih zajednica, osnaženo je IT opremom u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” (6 I faza, 5 II faza), zbog čega je ideja bila da se i za preostale MZ (12), nabavi oprema u pomenutom projektu. Također, osim za MZ, oprema je nabavljena i za 4 matična ureda (nabavljeno ukupno 16 setova – monitor, multifunkcionalni uređaj i centralna jedinica).Vrijednost projekta (bez PDV-a) je 26.720,00 KM, učešće JLS Gračanica 6.070,00 KM.Osnaživanje (svih) mjesnih zajednica i matičnih ureda ICT opremom, dugoročna je mjera podrške mjesnim zajednicama, čime se, s jedne strane jača njihova odgovornost u radu, tj. u pružanju usluga njenim građanima, dok s druge strane, ova aktivnost za mjesne zajednice u biti predstavlja dodatni stimulans i olakšanje u njihovom radu.Zaključak sastanka je bio da se slični radni sastanci trebaju održavati češće te da doprinose boljoj informiranosti predsjednika Vijeća mjesnih zajednica, olakšanoj komunikaciji sa Gradskom upravom ali i dodatnoj motivaciji za rad u mjesnim zajednicama.