Svaka treća osoba u svijetu boluje od neke alergijske bolesti

Simpozij Četvrti majski alergološki dani, koji se održava danas u Tuzli, okupio je više od 150 učesnika iz BiH i Slovenije.

Organizator ovog događaja je Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla u saradnji s Udruženjem respiratorne medicine, Ljekarske komore Tuzlanskog kantona i drugim klinikama tuzlanskog UKC-a.

Cilj je da se prezentiraju rezultati najnovijih istraživanja, prikažu najsvježija iskustva iz prakse i otvore novi putevi za integraciju različitih pristupa i terapijskih procedura u oblasti alergologije.

Načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla Suvad Dedić rekao je novinarima da je ovaj simpozij značajan iz razloga što su alergijske bolesti u svijetu u porastu, naročito u posljednjih 60 godina. Svaki treći građanin svijeta danas boluje od jedne ili više alergijskih bolesti.

Ovaj događaj vezan je i za Svjetski dan astme, koji se obilježava svakog prvog utorka u maju. Astma je također bolest koja ima jako visoku prevalencu, od koje u svijetu boluje 300 miliona ljudi, a godišnje umre oko 250.000 ljudi.

S obzirom da je vrijeme sezonskog alergijskog rinitisa, kožnih alergija i alergijske astme, Dedić je preporučio građanima koji se susreću s ovim problemima da ne izlaze u ranim jutarnjim satima, da poslove obavljaju u popodnevnim satima, da odjeću koju su nosili u toku dana ostavljaju u posebnim prostorijama, kao i da djeca plišane igračke drže u zamrzivačima, jer u njima je dosta alergena.

Preporučuje se i boravak na većim nadmorskim visinama te u primorskim područjima.

Dedić podvlači da je stanje prevalence i incidence astme na području TK je zadovoljavajuće.

-Nemamo slučajeva akutnih egzacerbacija i slučajeva teške astme, koje se završavaju hospitalizacijama, a u Tuzli je postignuta dobra kontrola astme – naveo je Dedić.

U Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla godišnje prosječno leži oko 50 pacijenata što, kako je ocijenio, nije velika frekvenca hospitalizacije pacijenata.

Daleko veći je porast obolijevanja od alergijskog rinitisa, a koji je povezan s alergijskom astmom.

(nezavisni.ba)