Svaka dodatna restriktivna mjera bila bi pogubna za ekonomiju

COVID-19 itekako negativno utječe na domaću ekonomiju. Tržište i privreda nisu se oporavili još od prvog udara virusa korona, a uslijedio je novi. Poslovanje kompletne privrede je otežano, uvođenje novih ograničenja izazvalo bi katastrofalne posljedice. Provjerili smo, kakva je situacija u entitetu Republika Srpska, da li domaća privreda može preživjeti još jednu borbu protiv koronavirusa?

Prerađivačka industrija ponovo je na udaru koronavirusa. Jedna od fabrika obuće nije radila u aprilu. Uz pomoć entitetske vlade radnicima su isplatili minimalac. Fabrika trenutno radi sa 20 posto kapaciteta manje, međutim, pogoršana epidemiološka situacija dodatno zabrinjava.

“Ponedjeljak mi je haos u proizvodnji, ljudi dobiju koronu, malo se opuste, hodaju. Ne znam više šta da radimo. Ako ovako nastave, bit će jako teško da organizujemo proizvodnju. Uz sve napore koje činimo, mjere koje smo poduzeli, opet država mora da poduzme daleko veće mjere”, kaže Marinko Umićević, direktor fabrike obuće Bema.

Svaka dodatna restriktivna mjera bila bi pogubna. Novo zatvaranje upitno je ko bi izdržao, pogotovo kad je u pitanju ugostiteljstvo i turizam, tvrde iz ovog sektora.

“Sa smanjenjem radnog vremena, od 1. novembra preko 20 posto ugostitelja u Banjaluci će ostati bez posla“, ističe Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a.

Enitetske vlasti uvjeravaju da neće biti novog zatvaranja, ali se mjere moraju poštovati.

“Poštujući mjere dat ćemo doprinos da sačuvamo zdravlje naših građana i da sačuvamo ekonomiju RS-a”, poručio je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Veliki broj radnika je na bolovanju ili u izolaciji, što predstavlja dodatni problem.

“Mnoga preduzeća već imaju ugroženo poslovanje. Ukoliko se svi zajedno ne budemo uozbiljili, privreda će i bez zaključavanja ući u ozibljne probleme, a mislim da ne trba razmišljati ni o kakvoj mogućnosti zatvaranja”, ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Najugroženiji su, trenutno, mali preduzetnici.

“Mi donosimo mjere, a ne znamo ili ne vodimo računa šta se dešava s ekonomijom. Nastavak rigoroznih mjera, bez neophodne potrebe, sahranit će i ovo malo ekonomije što imamo”, ocjenjuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Korona je srezala i izvoz. Samo od januara do septembra ove godine izvoz je smanjen za 10,1 posto, a uvoz za 8,2 posto, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske. Kraj pandemije, koji bi bio svjetlo na kraju tunela, ne nazire se. Stoga, najviše brige nosi pitanje kako sačuvati radna mjesta?

(RTV Slon/Akta.ba)