Suvada Suljić iz Tuzle izrađuje popularne pinjate za nezaboravne rođendanske zabave

Piše: Dejla Bajrić

Pinjate su predmeti koji se najčešće izrađuju od kaširanog papira i koriste se na različitim proslavama, najčešće dječjim rođendanima.  Pinjate se pune slatkišima, sitnim igračkama i konfetima, a koriste se kao društvena igra u kojoj sudjeluju svi prisutni. Pinjata se veže na jedan kraj užeta i objesi na strop, dok drugi kraj treba biti slobodan kako bi se visina pinjate mogla regulisati ovisno o visini igrača. Igra je zamišljena tako da djeca stanu u red ili u široki krug oko pinjate, a slavljenik započinje igru. Djeci se veže povez oko očiju, daje im se štap nakon čega se zavrte ukrug da bi im se otežalo pronalaženje pinjate. Cilj je udarcem štapom razbiti pinjatu. Iz pinjate tada ispada sadržaj, a uzvanici sa slavljenikom skupljaju prosuti sadržaj. Igru moraju nadzirati odrasli i paziti da igrači koji čekaju svoj red stoje dovoljno daleko od igrača koji pokušava razbiti pinjatu da ih slučajno ne bi povrijedio štapom. Također, pinjatu je poželjno smjestiti u neki širi prostor ili vani na otvorenom.

Iako pinjate nisu još uvijek dovoljno rasprostranjene na našim rođendanskim proslavama, jedna Tuzlanka radi ono što je u njenoj moći, kako bi to promijenila. Suvada Suljić je nezaposlena mama koja se već šest mjeseci bavi izradom pinjata za rođendanske zabave. Do prve izrade došlo je u vrijeme kada je Suvada tražila pinjatu za sinov rođendan. Međutim, cijene su bile visoke pa je ova 37-godišnjakinja odlučila da sama napravi pinjatu. Nakon istraživanja o procesu izrade, došlo je do prvog pokušaja, koji je bio uspješan. Suvadin osmogodišnji sin bio je presretan, a zatim je i kćerka zatražila isto za sebe. Ova vrijedna mama svoje radove je objavljivala na društvenim mrežama, odakle su i počele prve narudžbe.

„Ideje pronalazim na internetu, a narudžbe radim prema zahtjevima djece koja traže određene motive, boje i oblike“ – kaže Suvada u razgovoru za Glas TK.

Suvada se nije vodila novcem kao glavnim ciljem u proizvodnji pinjeta. Kako nam kaže, od početka je razmišljala da visoki prihodi i nisu mnogo bitni, važno je samo da cijenom može pokriti najosnovnije troškove.

„Od prošle godine imam zdravstvenih problema. Ovo je način na koji se ja opuštam i zahvaljujući kojem nemam vremena za negativno razmišljanje„ – kazuje nam ova vrijedna mama.

Za jednu pinjatu je potrebno mnogo vremena jer je proces izrade zahtjevan. Za početak se napravi kalup, napuše balon, napravi smjesa od brašna i vode u koje se potope komadići starih novina koji se nakon toga lijepe na balon. Zalijepe se dva do tri sloja koja se moraju sušiti 24h. Kada je kalup suh, pinjata se lijepi željenom bojom krep papira, rade se slike likova iz crtanih filmova, igrica i ostali motivi po želji. Ukoliko se traži određeni oblik, tada se pinjata radi od kartona. Ukrašavanje i lijepljenje, kako nam priča Suvada, ponekad traju i do 6h. Opisane postupke ova 37-godišnjakinja radi sama, a najveći kritičari su, naglašava, njena djeca. Pinjate koje Suvada izrađuje su prazne, koje se naknadno pune željenim sadržajem. Cijena jedne prazne pinjate sa štapom za udaranje je 15KM. Suvada bi, kazuje, voljela da u budućnosti njene pinjate budu dostupne i u ostalim gradovima, ali po istoj cijeni.

Za šest mjeseci rada, Suvada je imala brojne anegdote a jednu je odlučila i podijeliti sa nama.

„Nedavno sam imala narudžbu koja je trebala biti gotova za jedan dan. Narudžbu sam završila kasno u noći i nakon toga fotografije objavila na Facebook profilu. Bila je zaista sreća da se mama djeteta kojem je pinjata namijenjena, odlučila javiti da pita da li je to njihova pinjata ili je neko naručio istu jer sam napisala pogrešno ime. Obje smo se složile sa izrekom da samo onaj ko radi može i da pogriješi. Ime sam ispravila na vrijeme, a mali Tarik je bio oduševljen svojom pinjatom“ – govori Suvada.

Isporuke su moguće lično u Tuzli a pinjate se mogu poručiti na Facebook stranici Razne Pinjate Suvada, preko Facebook profila pod nazivom Suvada Suda Suljić ili na broj telefona 061/957-798.

„Iako je potrebno nekoliko sati za izradu pinjata, utrošeno vrijeme zaista provodim u sreći jer razmišljam o tome da ću usrećiti nekog mališana. Njihova sreća i zadovoljstvo su zaista najveća zahvalnica koju mogu dobiti. Hvala Amri i Emini za podršku na početku mog rada“ – naglasila je Suvada za kraj razgovora.

Suvada je istakla da ukoliko postoji neko ko ne može priuštiti kupovinu pinjate, da je slobodno kontaktira jer bi željela rado pokloniti svoj rad i usrećiti neko dijete.