Sutra u Kalesiji sajam ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma

U organizaciji UG Citizen i Udruženja Snaga kalesijske žene Kalesija, u četvrtak, 13. oktobra na platou ispred BKC-a “Alija Izetbegović” bit će održan “14. sajam ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma”.

Sajam ekološki zdrave hrane u Kalesiji postao je jedan od najposjećenijih na području Tuzlanskog kantona.

Rukotvorine, med i ljekovito bilje, voće i povrće, mesne proizvode iz domaće radinosti, mliječne i domaće proizvode izložit će učesnici koji su proizvode proizveli na vlastitim imanjima po načelima zdrave hrane. Ovakvim manifestacijama promoviše se seoski turizam i proizvođači koji su u svaki proizvod utkali mnogo truda i ljubavi.

Dolazak na sajamsku manifestaciju najavio je književnik i bibliotekar Fahrudin Sinanović. On i njegova supruga Remzija Sinanović izložit će svoje proizvode. Između ostalih i sok od jabuka naziva “Jah”.

Osim što je posvećen poslovima u gradskoj biblioteci, slobodno vrijeme voli da provodi u svom voćnjaku i imanju. Za njega “nema zime”, pohvalio se istaknuti književnik, svojim radom i spremnom zimnicom. Radilo se na ubiranju slasnih plodova voća, pravio pekmez i džem, domaći sokovi koji imaju mnogo zdravstvenih benefita, dodaje. Kad čovjek voli dobro pojesti, onda i mora zasukati rukave, našalio se Fahrudin. Vrijedan je naš Fahro, vrednuje dar prirode i njene blagodati iskoristi za pripremu zdravih namirnica. On je pozvao i druge, posebno osobe iz političkog i društvenog života, da dođu na sajam i podrže ovu manifestaciju koja se u Kalesiji održava 14. godina.

U toku sajma održat će se i predavanje iz oblasti proizvodnje hrane po ekološkim načelima.

Za nauspješnije izlagače-proizvođače obezbijeđene su vrijedne robno-novčane nagrade.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i cilj je proizvođače motivirati ne samo da učestvuju, već još više intenziviraju prozvodnju zdrave hrane. Sajam počinje u 8:00 i traje do 16:00 sati