Sutra promocija Vijeća Univerziteta u Tuzli za rodnu ravnopravnost

Univerzitet u Tuzli promovirat će sutra Vijeće za rodnu ravnopravnost, saopćio je traj univerzitet.

Vijeće je jedan od prvih koraka u temeljitom i dugoročnom programu rada na rodnoj ravnopravnosti između visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

– Univerzitet u Tuzli, po uzoru na druge Univerzitete u regiji, dobit će Vijeće za rodnu ravnopravnost čiji je značaj upravo u činjenici da će ovo tijelo voditi akademska zajednica i univerzitetske profesorice i profesori kojima je veoma stalo do uklanjanja bilo kojeg oblika diskriminacije – citat je iz saopćenja.

Radi se o programu UNIGEM (University Gender Mainstreaming), koji provodi TPO Fondacija u saradnji sa 17 univerziteta uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva, odnosno Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

– U  današnjem vrlo obeshrabrujućem momentu za naše društvo u cjelini, potreban je širok i odlučan zamah kako bi svaki univerzitet djelovao u istinski emancipativnom smjeru ne dopustivši da se okošta u instituciju koja otjelovljuje pasivnost umjesto agilnosti spram mogućnosti društvenih promjena.  Univerzitet  mora nastojati da transformira i sebe i društvo oko sebe, odnosno boriti se jasno i glasno protiv svakog oblika društvene nejednakosti i normalizacije nasilja, diskriminacije i izrabljivanja – izjavila je profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Jasmina Husanović, kooordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost.

Profesorica Pravnog fakulteta Dženeta Omerdić smatra da je samim osnivanjem Vijeća upućena jasna poruka Univerziteta.

– Osnivanjem Vijeća se sa riječi prešlo na djela. Ono što nam slijedi je usvajanje određenih akcionih planova i akata kojima će se detaljnije regulisati procedura vezana za nadležnosti i funkcionisanje Vijeća. U turbulentnim vremenima u kojima živimo i djelujemo bitno je znati da se imamo kome obratiti za pomoć i savjet. Bitno je institucionalno djelovati kako bi se dodatno osnažili svi oni principi na kojima počiva akademska zajednica – kazala je  Omerdić.

Vijeće za rodnu ravnopravnost pružit će psihološku i pravnu zaštitu svim studentima i nastavnicima koji budu osjećali rodnu diskriminaciju.

– Samo osnivanje Vijeća kao tijela neće biti dovoljno nego će biti potrebno da se svi akteri obrazovanja, a prije svega nastavnici i studenti, aktivno uključe te provode konkretne mjere i aktivnosti u borbi protiv diskriminacije na različitim osnovama. Vijeće za rodnu ravnopravnost će naravno biti najodgovornije za osmišljavanje konkretnih strategija kojima će se pomoći nastavnicima i studentima – smatra Ljubica Tomić Selimović, profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Ovim se cjelokupnoj akademskoj zajednici omogućavaju novi putevi da se bore protiv rodne neravnopravnosti, nasilja i diskriminacije aktivnim institucionalnim radom, kao i za tretiranje i prevenciju ovih problema.

(RTV Slon)