Sutra izbor najboljeg sportiste BiH

Pod sloganom sport je borba, sport je zdravlje, sport je život i upornost u ponedjeljak 14. decembar biće održan 20. jubilarni Izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u tradicionalnoj organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio televizije BiH.

Nagrade u najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH biće dodijeljene u 12 kategorija. U najužoj konkurenciji ove godine ostali su rukometaš Benjamin Burić, fudbaler Miralem Pjanić i košarkaš Jusuf Nurkić. Među tri kandidatkinje za krunu najbolje sportistkinje BiH ušle su košarkašica Marica Gajić, biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik. Odlukom stručnog žirija, kojim ove godine predsjedava proslavljena košarkašica Slađana Golić, za nagradu najbolja ekipa konkurišu Ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo, ženska košarkaška reprezentacija BiH, Košarkaški klub Igokrea i muška košarkaška reprezentacija BiH. U najužem izboru za trenera godine našli su se Amar Njemčević, Vedran Bosnić, Goran Lojo i Dragan Bajić.

Biće uručene nagrade i za najperspektivniju sportistkinju, najperspektivnijeg sportistu, za životno djelo, za fer-plej i razvoj sporta. Proglašen će biti i najbolji sportista u sportu za invalide, kao i najbolja ekipu u sportu za invalide. O dobitniku nagrade publike su odlučivali čitaoci “Nezavisnih novina” glasanjem na portalu nezavisne.com, a izabrali su plivača Ismaila Zulfića.

“Organizacija ovogodišnjeg Izbora najboljeg sportiste BiH za nas je bila veliki izazov zbog epidemiološke situacije, ali se nismo željeli predati, jer smatramo da naši sportisti bez obzira na sve zalužuju promociju za svoje uspjehe. Ispoštovali smo sve epidemiološke mjere, organizacioni sastanci i sjednice žirija održavani su su online. Manifestacija će biti bez prisustva gledalaca, ali jednako glamurozna kao i svih ranijih godina”, poručio je Goran Karać, urednik sportske redakcije “Nezavisnin novina”.

Partner Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih novina“ i BHRT je Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Savjet ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH.