Sutkinja optužena da je sestri namještala predmete

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv Drene Marin, sudije Okružnog suda u Prijedoru zbog produženog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije, saznaju “Nezavisne”.

Optužnica istu tereti da je od 5. januara do 2. novembra 2016. godine u Prijedoru, u vršenju svoje službene dužnosti, da je tada kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnih lica, s ciljem da pribavi korist svojoj sestri S.Z., advokatu iz Prijedora, donijela nezakonita rješenja kojim ju je postavljala za branioca maloljetnih lica po službenoj dužnosti, te su S.Z. isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja – odbrane iz budžetskih sredstava suda i na taj način pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu od preko 7.285,90 KM.

Donošenjem nezakonitih rješenja osumnjičena je povrijedila odredbe Zakona o krivičnom postupku koje su bile na snazi u trenutku preduzimanja procesne radnje, odnosno donošenja rješenja, kojim je između ostalog propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena.

Optužnica je upućena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci na potvrđivanje.