Suđenje Čamberu: Roditelji ne žele saučešće, traže maksimalnu kaznu

Miodrag i Vesna, roditelji Duška Savanovića (24), koji je ubijen 31. decembra prošle godine na benzinskoj pumpi u Trnu, kod Laktaša, zatražili su najstrožu, maksimalnu moguću kaznu za ovaj zločin, a za koji je optužen Laktašanin Dalibor Čamber (47).

“Sina mi je ubio kriminalac koji nosi bez dozvole pištolj, koristi službeno vozilo. Nikakvo saučešće ni žaljenje ne prihvatam od strane optuženog i saučesnika jer mi je ubijen sin kojeg smo vaspitavali da bude čestit”, rekla je Vesna u Okružnom sudu u Banjaluci, te dodala da je kazna od godine zatvora, koju je dobio Milan Đurđević (43) iz Laktaša, nakon što je priznao krivicu, nagrada, a ne kazna.

Njen suprug Miodrag je istakao da je Duško odgajan u zdravoj porodici da bude pošten i dobar, a da je ovo ubistvo rezultat smrti institucija.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, po optužnici, Čamber i Đurđević su mercedesom C, za čijim volanom je bio Đurđević, došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do verbalnog sukoba sa Savanovićem i Aleksom Babićem (22) koji su na pumpu došli mercedesom GLK 220.

Tada je, dodaje se, došlo do fizičkog obračuna pa je Čamber izvadio pištolj “CZ”, kalibra devet milimetara, za koji nema oružni list, niti dozvolu za nošenje.

Prema optužnici, ispalio je hitac prema Mercedesu GLK koji je pogodio zadnji lijevi točak, a Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da odu, ali ih je Čamber zaustavio.

Babić je, dodaje se, izašao iz vozila i Čamber je prema njemu ispalio hitac i pogodio ga u lijevo stopalo. Kako se navodi u optužnici, Babić je krenuo da se udaljava i Čamber ga je pratio, a zatim ga je Savanović udario i oborio.

Čamber je, navodi se, pao leđima na tlo i iz tog položaja je ispalio treći hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega je došlo do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Sanitetom je prevezen u Urgentni centar UKC RS gdje je podlegao od posljedica ranjavanja u 23.50 časova.

Đurđević je, kako se navodi u optužnici, odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove. Đurđević je, podsjetimo, priznao krivicu a potom i osuđen.