Studentica Alma Aličić iz ljubavi prema Kur'anu počela sa izradom maštovitih poklona

Piše: Dejla Bajrić

U današnje vrijeme puno stresa i užurbanosti, potrebno je naći mir i spokoj u hobiju. Sve više je onih koji smirenje, ali i zabavu uz poduzetnički uzlet pronalaze u šivanju. Masovna proizvodnja, brza potrošnja i laka dostupnost svega što poželimo posljednjih desetljeća je „ugušila“ stare vještine poput šivanja, krojenja i pletenja koje se sada vraćaju na velika vrata.

Jedan takav primjer je 22-godišnja Alma Aličić iz Živinica, studentica treće godine radiologije na Univerzitetu u Tuzli. Alma je prije devet mjeseci iz, kako kaže, prevelike ljubavi prema Kur'anu počela sa izradom kreativnih proizvoda. Njena želja je bila da kreira proizvode koji su korisni i unikatni. Prvi proizvod koji je Alma sašila bio je omot za Kur'an, a nakon toga proširila je ponudu proizvoda na: cegere, ruksake, ofingere za marame, omote za indekse, oznake za knjige i rokovnike.

Za izradu proizvoda ova 22-godišnjakinja nekada odvoji pola sata, ali nekim proizvodima ipak mora posvetiti više sati, ponekada čak i više dana kako bi finalizirala narudžbu. Cijene se formiraju na osnovu veličine proizvoda i utrošenog materijala. Materijal koji se koristi za izradu svih proizvoda je kvalitetan i čvrst titan u raznim bojama. Za dekorisanje radova koristi čipku u raznim bojama, satenske trake i mnoštvo drugih ukrasa i detalja.

 „Početak je bio težak, ali sada sve radim bez problema jer svakodnevno po nekoliko sati provodim radeći za mašinom. Međutim, druge obaveze mi ponekad otežavaju rad, ali kada se vrijeme dobro isplanira, sve se može stići“ – kazuje Alma Aličić u razgovoru za Glas TK.

Lična isporuka proizvoda se radi u Živinicama i Tuzli, a za ostale gradove Bosne i Hecegovine narudžbe se šalju putem pošte. Kako kaže, mnogo proizvoda iz njene šivaonice otišlo je i u druge zemlje poput Srbije, Njemačke i Austrije.

Proizvode koje izrađuje ova kreativna studentica moguće je poručiti preko Facebook i Instagram profila pod nazivom „Decorative items by Alma“.

„U svaki rad je uloženo puno truda i još više ljubavi, a najviše me raduje činjenica da to i drugi prepoznaju. Ono što me zaista čini sretnom je kada klijenti odluče naručiti nešto iz moje ponude kako bi to poklonili dragim osobama, sa namjerom da im izmame osmijeh na lice. Zahvalna sam prvenstveno dragom Allahu na mogućnosti da radim sve ovo. Zatim sam zahvalna svojoj porodici i svima koji su ukazali povjerenje i naručili nešto od mojih radova i svima koji su me podržali na bilo koji način u ovome što radim“,  naglasila je Alma.