Studenti u Tuzli provode projekat „Stop raku grlića maternice“, sutra u Tuzli Panel diskusija

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” u saradnji sa Katedrom za ginekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Lokalnim odborom Tuzla Udruženja studenata medicine u BiH “BoHeMSA” organizuje projekat pod nazivom “STOP raku grlića maternice”. Glavni događaj koji se organizuju u sklopu projekta su planirani u periodu od 17. do 21. januara.

Za ponedjeljak, 17. januara u Hotelu Salis u Tuzli najavljena je  Panel diskusija u okviru projekta “STOP raku grlića materice”. Panelu će biti prisutne predstavnice nekoliko udruženja žena iz Tuzlanskog kantona.

“Rak grlica materice odnese oko 140 života godišnje u BiH. Za razliku od drugih malignih oboljenja ovdje postoji veliki potencijal za prevenciju zbog sporog napretka predkanceroznih promjena na grlicu koje se mogu otkriti redovnim ginekoloskim pregledima. Blagovremeno otkrivene promjene se efikasno liječe”, kaže Semir Hadžić, koordinator projekta ispred studenata, te dodaje da je cilj upoznati javnost s ovim potencijalom i podstaći žene da izdvoje svoje dragocjeno vrijeme za ginekološke preglede.

Kao i prethodnih godina akciju je pokrenula i svakako najzaslužnija što se ista provodi i ove godine prof.dr. Dženita Ljuca. Okupljen je značajan broj studenata i mladih doktora koji će staviti akcenat na prevenciju oboljenja koje sve više ekspandira među ženskom populacijom.

Bitno je pomenuti da će se različite edukativne i promotivne aktivnosti organizovati i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Iako je planirano, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, iz organizacije su naveli da neće biti u mogućnosti organizovati Konferenciju za medije koja je prvobitno bila planirana za petak 14. januara.

Drugi dio projekta je planiran za 8. mart kada će se održati edukacije za srednjoškolce na prostoru Tuzlanskog kantona.