Studenti Filozofskog fakulteta obilježili su Dan planete Zemlje

Savez „EKO-ZELENI“TK je nizom aktivnosti obilježio Dan planete zemlje.Ispred  glavnog ulaza Filiozofskog fakulteta studenti Filozofskog fakulteta su zajedno sa predstavnicima Ekološkog saveza EKO-ZELENI zasadili su sadnice cvijeća i ukrasna stabla, a ovo mjesto na ulazu u Univerzitet u Tuzli će biti stalna podsjećanja na ovaj događaj i skretanje pažnje na očuvanje prirode i sprečavanje negativnih posljedica po životnu sredinu.
Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Unije studenata Filozofskog fakulteta, ali i predstavnici fakulteta i Minstarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, koji su se obratili prisutnima uz obraćanje predsjednika Saveza EKO –ZELENI TK na održanom času koji je priređen posvećen Planeti zemlje.
Kako je istakao Omar Karahodžić, ispred Studentskog vijeća, mi moramo generacijski štititi i brinuti o planeti Zemlje, ali i voditi brigu o najboljem rješenju za njegovu zaštitu .
Maida Šljivić ispred studenata Filozofskog fakulteta je podsjetila , da je obilježavanje Dana planete Zemlje podizanje svijesti o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša i pronalaska najboljeg rješenja za njegovu zaštitu. Treba da shvatimo značaj ovog današnjeg dana, a i političari mogu da brinu o Planeti Zemlje i ekologiji jer je danas katastrofalan odnos čovjeka prema prirodi, a treba veća odgovornost čovjeka prema prirodi sa ciljem očuvanja prirode i planete Zemlje.
Prema riječima predsjednika Saveza“ EKO-ZELENI“TK, prof.dr. Muhameda Omerovića, Dan planete Zemlje se obilježava širom svijeta različitim manifestacijama sa ciljem skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanje negativnih posljedica po životnu sredinu.Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji,ekosustavima i urbanim zonama, usljed razvoja industrije, povećanja potrošnje energije globalnog zagrijavanja i klimatskim promjenamau .Ovaj značajni datum se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu,ističe, prof.Omerović.
-Pored ubrzavanja klimatskih promjena, treba se brinuti za naše šume, vode i zemljišta, tako se bolje odbraniti od klimatskih promjena i naših posljedica.Uloga šume i održivo upravljanje šumama kada se sade nova stabla koja zamjenjuju ona podsjećena predstavlja učinkovito rješenje- istakao je Refik Hodžić, najbolji poznavalac šuma na ovim prostorima.
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uvijek podržava  obilježavanje važnih datuma iz Saveza“ EKO-ZELENI“ TK i ovaj put je Goran Mišić ispred Ministarstva pohvalio je  obilježavanje Dana Planete Zemlje uz bogat program koji je priređen ove godine i pohvalio rad Saveza“ EKO ZELENIH“ TK, koji brinu o zdravlju ljudi i zemlji u kojoj žive da bude čista.
Piše: Duška REBIĆ