Stručni tim UEFA-e u posjeti BiH početkom marta

Stručni tim evropske krovne kuće nogometa, UEFA-e početkom marta naredne godine doći će u radnu posjetu BiH gdje će sa odgovarajućim predstavnicima NSBiH pregledati u kakvom je stanju infrastruktura na stadionima Premijer lige BiH.

Ta posjeta je u skladu sa dogovorenim zaključcima prilikom posjete predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina NSBiH i Bosni i Hercegovini.

Planirano je da UEFA-in stručni tim zajedno sa stručnjacima NSBiH ustanovi ne samo kakva je infrastruktura na stadionima premijerligaških klubova, već i da procijeni koji bi od tih stadiona mogao biti na listi potencijalno perspektivnih za unapređenje na nivo treće i četvrte kategorije po UEFA-inim propisima za infrastrukturu stadiona.

Analiza će uključivati osim postojećih stadiona i eventualne lokacije predviđene regulacionim planovima za projektovanje i izgradnju novih savremenih stadiona.

Klubovima i lokalnim zajednicama u čijoj nadležnosti su stadioni predviđeni za pregled ili lokacije određene regulacionim planovima bit će poslani zahtjevi za pripremu i prezentaciju odgovarajućih planova, projekata i spremnosti za finansiranje, a nakon toga će se odrediti i datum posjete.

Tek nakon realne i sveobuhvatne analize UEFA-e i NSBiH moći će se pristupti izradi projekata pomoći na unapređenju infrastrukture i to onih stadiona i lokacija za koje se utvrdi da posjeduju potencijal i prespektivu za unapređenje infrastrukture i spremnosti lokalne zajednice i drugih nivoa vlasti da budu nosioci finansiranja i realizacije projekata, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

(Klix.ba)