Stotinu studenata Medicinskog fakulteta zaštitu od virusa traže u susjednoj Srbiji

U nedjelju 23. maja studenti šeste godine Medicinskog fakluteta u Tuzli odlaze na vakcinaciju u susjednu Srbiju jer kako navode, BiH se ne brine o njima, te ih nije stavila na listu prioriteta.

Studenti su upućivali inicijativu nadležnim na kantonalnom, entiteskom i državnom nivou da ih stave na listu prioriteta za vakcinaciju ali odgovora nije bilo. Upravo zbog toga studenti su se odlučili da inicijativu pošalju na drugu adresu.

“Obraćamo se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. U roku od 12 sati dobijamo odgovor i to pozitivan. Ono što nas je najviše iznenadilo jeste da se traži način kako ćemo se vakcinisat ali ne razlog zbog kojeg se nećemo vakcinisati.” ističe Ahmed Pašalić, student Medicinskog fakulteta u Tuzli kao i inicijator odlaska studenata u Srbiju.

Prema planu vakcinacije prioriteti su starije osobe, zdravstveni radnici, ali ne i studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli koji obavljaju klinički staž. Kako navode klinički staž predstavlja obavezu, odnosno 12 semestar je neophodan jer bez njega njihov studij neće biti prihvaćen. Oni su sretni jer će biti vakcinisati i zaštićeni, a sa druge strane jako ogorčeni što moraju ići u drugu državu da ih ona zaštiti.

“Za mene je veoma bitna ova vakcinacija i žao mi je što Vlada nije bolje reagovala što se ovdje nismo mogli da vakcinišemo. Nadam se da će im ovo biti neki vid poruke i da ćemo to u narednom periodu izregulisati i da će studenti medicine biti uvršteni u prioritetnu skupinu” ističe Amer Mulaosmanović, student.

“Nama je naša država zakazala jer nije obezbjedilia vakcinaciju koja je bile neophodna za nas pogotovo jer mi radimo staž na klinici i susrećemo se sa kovid pozivinim pacijentima i sa onima koji su sumnjivi na kovid. Želim se zahvaliti kolegi što nam je omogućio i stupio u kontaktu sa drugom državom, da se zahvalimo državi Srbiji zato što su nam oni izašli u susret kada naša država nije uspjela to da uradi.” dodala je Emina Alihodžić, studentica.

Iako je prošlo skoro dva mjeseca o aktuelizacije priče oko vakcinacije, vidljivijih pomaka u masovnoj vakcinaciji nema. Bili na prioritenoj listi ili ne, kako studenti navode, potrebno je boriti se za svoje pravo, pravo za vakcinu, a da li će to biti u tvojoj državi ili susjednoj, nadležnima očigledno nije važno.