Stiže više od 300 miliona eura, a nema dogovora o raspodjeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) će u ponedjeljak BiH doznačiti više od 300 miliona eura pomoći u SDR valuti namijenjenih suzbijanju posljedica virusa korona, kao što su “Nezavisne novine” ekskluzivno objavile sredinom maja.

Međutim, kako nam je potvrdio Endrju Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, i dalje ne postoji dogovor u BiH kako će novac biti raspoređen. Ako se ovo zaista i ostvari, BiH bi se mogao ponoviti scenario iz sredine prošle godine, kada je MMF BiH poslao 330 miliona eura iz instrumenata za brzo finansiranje, a novac je stajao neiskorišten jer nije postignut dogovor u FBiH kako podijeliti novac.

“Ono što mi možemo reći jeste da će suma biti veća od 300 miliona eura, a vlasti treba da donesu odluku kako će podijeliti taj novac”, rekao je juče Džuel za “Nezavisne novine”.

Ovog puta bi krivac za neisporučivanje novca mogao biti u činjenici da predstavnici RS bojkotuju rad institucija BiH, izrevoltirani odlukom Valentina Incka, bivšeg visokog predstavnika, da nametne odredbe o negiranju genocida u Krivični zakon BiH. Nezvanično saznajemo da u RS smatraju da nije potreban nikakav poseban dogovor, već da se novac treba po automatizmu proslijediti entitetima u skladu s formulom koja je već korištena ranije, odnosno dvije trećine za FBiH, a jedna trećina za RS. Međutim, po svemu sudeći, u FBiH će tražiti da se o tome mora postići dogovor, što bi značilo da bi institucije trebalo da profunkcionišu, a što onda nagovještava još jednu krizu.

Hoće li se naći model kao kod izbora rukovodstva Centralne banke BiH početkom mjeseca na način da je odlazećoj upravi naprečec dat status vršioca dužnosti, kako bi se izbjegla blokada, ili će se insistirati da se institucije moraju sazvati kako bi se novac podijelio, ostaje da se vidi.

U potrazi za odgovorima kontaktirali smo juče entitetska ministarstva finansija, Ministarstvo finansija BiH i Savjet ministara BiH, međutim do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori ni sa jedne strane, osim iz Ministarstva finansija RS.

“Nakon što je Međunarodni monetarni fond obavijestio Savjet ministara BiH da su odobrena Specijalna prava vučenja, Savjet ministara je informisao ministarstva finansija RS i FBiH. Specijalna prava vučenja je MMF odobrio za sve svoje članice, u ukupnom iznosu 650 milijardi dolara. Ona se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a”, pojasnili su za “Nezavisne novine” iz Ministarstva finansija RS.

S obzirom na to da je BiH, kako su naglasili, od bivše Jugoslavije naslijedila članstvo u MMF-u, kvota Specijalnih prava vučenja bi iznosila 305 miliona eura, u skladu sa rezervama kojima raspolaže BiH.

“Prema informacijama koje smo dobili, ta sredstva bi trebalo da budu u Centralnoj banci BiH 23. avgusta. Odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi da donese Fiskalno vijeće BiH”, pojasnili su oni.

Kada je u pitanju namjena u Republici Srpskoj, kako su istakli, navedena sredstva će se koristiti za nabavku vakcina i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv  kovida, te za pomoć privredi i otplatu dugova.

Pojašnjenja radi, BiH neće dobiti “keš”, već će od MMF-a dobiti kvotu u SDR-u, koji predstavlja košaricu najvažnijih valuta, odnosno dolara, evra, funte, juana i jena. BiH će onda, po kamatnoj stopi od 0,5 odsto, moći da se obrati bilo kojoj voljnoj članici MMF-a da SDR pretvori u neku od valuta.

Dodjeljivanje ovih sredstava otežaće postizanje dogovora o novom aranžmanu bh. vlasti s MMF-om, jer će vlasti od MMF-a dobiti novac a da nisu morale ispuniti nijedan od uslova koji su MMF, EU i drugi međunarodni faktori postavili pred domaće političare. Podsjećanja radi, najvažniji uslov odnosi se na potrebu formiranja centralnog registra računa fizičkih lica, kako bi se spriječila opasnost od pranja novca.