Šteta će biti sanirana: Delegacije vlada Federacije FBiH i Tuzlanskog kantona posjetile Čelić

Delegacije vlada Federacije FBiH i Tuzlanskog kantona predvođene premijerima Fadilom Novalićem i Irfanom Halilagićem, danas su posjetile općinu Čelić u kojoj zbog posljedica poplava proglašeno stanje prirodne nesreće.

Predstavnici federalne i kantonalne vlasti su danas poručili da građani neće biti prepušteni samo sebi i da će ove dvije vlade doznačiti značajnu finasijsku pomoć kkao bi šteta što prije bila sanirana.

„Mi imamo dva veća vodotoka od kojih se znamo čuvati, međutim bujični val u manjim potocima rezultirao je nanošenjem značajnih šteta. Izuzetno brz odziv naših privrednika, ali i službi iz susjednih općina rezultirao je brzom sanacijom značajnih šteta, tako da su mnogi putni pravci već prohodni i sanirani kritični dijelovi riječnih korita“, kazao je načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović, ističući zahvalnost za današnjau posjetu premijera i ministara, te direktora Federalne uprave civilne zaštite, što je i veliko ohrabrenje i pokazuje da Čelićani nisu sami.

Preliminarna procjena je da se štete kreću na nivou 2-3 miliona KM. Uništeni su lokalni putevi, dva mosta, a značajna šteta je pričinjena na privrednim pogonima preduzeća i na poljoprivrednim gazdinstvima. Brojni plastenici su uništeni, a evidentirana je i šteta i na stočnom fondu, rečeno je danas.

„Danas treba čestitati predstavnicima lokalne vlasti i građanima Čelića koji su se već za nekoliko sati podigli i doveli uže jezgro općine u stanje prohodnosti. To posebno dobiva na značaju ako se stanje uporedi sa onim video prilozima koje smo imali priliku vidjeti za vrijeme poplava.  Tu smo danas da porazgovaramo i da vidimo na koje načine možemo pomoći Općini i građanima, kako bismo ublažili posljedice poplave. Vjerujem da ćemo, kada dobijemo i konačne procjene štete, naći načine i modele konkretne pomoći“, rekao je premijer TK Irfan Halilagić.

„Vidjeli smo da su poplave ostavile značajnu štetu, ali što se nas više udruži da eliminišemo posljedice te poplave bit će i lakše i brže. Mi ćemo sa strane Vlade Federacije BiH tu potrebu svakako prepoznati. Vidimo da su tu na čišćenju angažirane brojne osobe, pokušavaju spasiti radna mjesta i mi ćemo im tu pomoći. Bit ćemo predvodnik pomoći koja će biti izdvojena iz raznih izvora“, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Pomoć općini Čelić je obećao i Enes Memić, direktor Federalne uprave civilne zaštite, koji je zajedno sa spomenutim delegacijama danas bio u Čeliću.

 

(tuzlainfo.ba)