State department: BiH potencijalni izvor nasilnog ekstremizma

BiH je i dalje kooperativan partner u borbi protiv terorizma i napreduje u razvoju antiterorističkih kapaciteta, ali “nasilna islamska ekstremna ideologija i regionalne ekstremne grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ekstremizma”, saopštio je State department.

U izvještaju State department o borbi protiv terorizma u 2016. godini navodi se da je veliki broj državljana BiH putovao u Siriju i Irak da bi podržali “Islamsku državu” i druge terorističke grupe, ali pravni i društveni napori za sprečavanje nasilnog ekstremizma rezultirali su smanjenim protokom stranih terorističkih boraca u odnosu na prethodne godine.

“Zvaničnici BiH i izvori otvorenih medija procjenjuju da je od 2013. najmanje 300 državljana BiH napustilo destinacije u Iraku i Siriji, od čega se njih 50-ak vratilo. Zvaničnici BiH rekli su kako ne postoji vidljiv odliv terorističkih boraca u 2016. godini”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ističe da snage bezbjednosti generalno prate kretanja osumnjičenih stranih boraca, ali da koordinacija bezbjednosnih agencija nije zadovoljavajuća.

Većina problema u koordinaciji rada bezbjednosnih agencija i organizacija proističe iz institucionalnog rivaliteta, takođe vidljiv je manjak kapaciteta u vođenju istraga i procesuiranju optužnica protiv osoba koje su se vratile u BiH, a bile su pripadnici neke od terorističkih grupa, što rezultira neadekvatnim kaznama.

“Postoje ozbiljni propusti u bezbjednosti granica, a nije sasvim jasno jesu li svi službeni ulazi u zemlju pod kontrolom. Postoji dosta neslužbenih lokacija gdje se može ući u zemlju, a te se lokacije ne provjeravaju”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj o BiH dio je sveobuhvatne globalne analize u kojoj se kaže da su broj terorističkih napada širom svijeta i broj pogibija u takvim napadima opali u prošloj godini, drugu uzastopnu godinu, a podstaknuti manjim brojem napada u Avganistanu, Siriji, Nigeriji i Pakistanu.

(Glassrpske.com)