Šta trebate jesti kako biste se zaštitili u vrijeme pandemije?

Brojni medicinski izvori i stručnjaci savjetuju što bi trebali unositi u organizam kako bi bismo očuvali zdravlje i osnažili imunitet, što nam u konačnici može pomoći u borbi protiv COVID-19.

Centar za kontrolu i prevenciju (CDC) objavio je niz savjeta vezane uz zdrave prehrambene navike kojih bi se trebao pridržavati u vrijeme pandemije korona virusa.

Jedite hranjive namirnice kako biste smanjili stres

Kako biste se izborili sa stresom koji je uzrokovala pandemija koronavirusa potrebno je unositi hranjive namirnice i jesti uravnotežene zdrave obroke. U borbi protiv stresa CDC preporučuje i meditaciju, redovito vježbanje te izbjegavanje većih količina alkohola.

1. Jedite dosta voća i povrća

CDC navodi da je jedan od najboljih načina za borbu protiv covida-19 unošenje dovoljnih količina vitamina i minerala, a neki vitamini mogu izuzetno ojačati imunološki sustav u borbi protiv virusa. Jedan od njih je vitamin C koji se nalazi u raznom povrću i voću. Stoga je poželjno da svaki dan pojedete neku namirnicu koja je bogata ovim vitaminom. To može biti naranča ili drugi citrusi, jagode, brokule, krumpir, sok od naranče i slično.

2. Pijte mlijeko s niskim udjelom masti

Još jedan važan vitamin koji može pomoći u borbi protiv covida-19 je vitamin D, a mliječni proizvodi poput mlijeka izuzetno su bogati ovim vitaminom. Mlijeko može vašem tijelu pružiti dovoljnu količinu vitamina D, kao i dovoljne količine zdravih masti, pa čak i nešto bjelančevina.

Osim toga, vitamin D možete pronaći i u drugim namirnicama kao što su losos, jaja, određene žitarice i gljive.

3. Pripremajte hranu bogatu cinkom

CDC navodi da je cink još jedan važan mineral koji treba dodavati prehrani kako bi se organizam mogao boriti s covidom-19. Nemasno meso, plodovi mora, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke samo su neke od namirnica koje su bogate cinkom.

4. Dodaci prehrani

Ako primijetite da vam nedostaju neki minerali ili vitamini, CDC savjetuje da razgovarate s liječnikom i nutricionistom koji će vam objasniti koje dodatke prehrani biste trebali početi uzimati, piše Eat this, prenosi N1.