Šta treba da uradite ako vozite auto tokom zemljotresa

Praksa iz posljednjih dana pokazala je kako je zemljotres nemoguće predvidjeti, ali to ne znači da se za njega ne možemo pripremiti.

Život ide dalje, a s njime i svakodnevne aktivnosti koje činimo kako bismo vratili koliko-toliko normalan život. To podrazumijeva i korištenje automobila, ali i javnog prevoza i ostalih sistema drumskog i željezničkog prometa.

Realnost je da vas potres može pogoditi i dok vozite automobil. Prvo što morate učiniti je usporiti i pokušati naći čistinu gdje ćete se sigurno zaustaviti. Nikako nemojte parkirati ispod mostova i na njima, ispod dalekovoda i drveća te na svim ostalim opasnim mjestima. Takođe, ne zaustavljajte se nasred puta  ili pokraj hidranata jer time ugrožavate kasniji prolazak službi za spašavanje.

Nakon što ste se zaustavili, ugasite motor, podignite ručnu kočnicu i nastavite sjediti u automobilu.

Padne li stub s elektroenergetskim kablom na auto pametnije je ostati u autu i pričekati službe za spašavanje. Izađite iz vozila samo u slučaju ako ostanak predstavlja direktnu ugrozu za vaš život i život putnika.

Upalite radio i slušajte uputstva koje se prenose putem radiostanica. Iako je želja za kontaktom prema bližnjima prirodna i očekivana, suzdržite se od razgovora. Mreže će zasigurno biti preopterećene, a postoje važniji kontakti koji moraju biti ostvareni. Naravno, ako ste zarobljeni u automobilu, pokušajte ostvariti kontakt. Ne vičite, jer postoji opasnost da udahnete opasne količine prašine.

Nakon što podrhtavanje stane, izađite iz vozila i provjerite stanje ostalih putnika, a potom i samog vozila. Ne vozite sve dok ne prođu hitne službe i očiste put. Nerijetko je sigurnije ostati gdje ste se našli nego nastaviti vožnju.

Nakon glavnog potresa se redovno događa niz manjih podrhtavanja. Međutim, i ona su dovoljna da nešto padne s oštećenih objekata. Stoga, vozite izuzetno pažljivo i izbjegavajte mostove i bilo kakve nadzemne prelaze. Moguće je da su oštećeni iako se to na prvu ne vidi. Takođe, vozite li brdovitim krajem, pripazite na odrone. Nikako ne vozite preko energetskih kablova.

Takođe, pripazite na ostale učesnike u saobraćaju. Postoji opasnost od vozača koji usljed stresa voze neoprezno ne poštujući neka osnovna pravila.

(Index.hr)