Sredstva za zdravstvo su nedovoljna, poručuju iz Ljekarske komore TK

Članovi Ljekarske komore TK su razlog urušavanja zaštite na razvoju Tuzlanskog kantona, jer je odnos institucija vlasti prema stanju na zdravstvo TK maćehinski jer se ne poduzimaju dovoljne mjere kako bi se stanje popravilo. Predstavnici vlasti sa područja TK u institucijama države BiH , posebno FBiH , kao promatrač i prate kako se dijele sredstva za razvoj zaštite u druge kantone i kako se i dalje TK diskriminira u odnosu na druge kantona u FBiH i u BiH.Sredstva informiranja bruje o gubitku u UKC Tuzla, a nitko ne govori o tome da je Sveučilište klinike u Mostaru u duplo večem gubitku u odnosu na UKC i druge kantone u velikom zaostatku.

Planirana sredstva prema finansijskom planu TK i Fonda zdravstvenog osiguranja TK za 2023 godinu ne zadovoljavaju objektivno potrebe za normaliziranje rada u zdravstvenim ustanovama na području TK.
Planirani prijem novih zdravstvenih radnika u javno zdravstvo ove ustanove ne odgovaraju potrebama građana i neće utjecati na primjetan odlazak ljekara iz TK u inostranstvo i druge dijelove BiH.
Ljekarska komora TK izražava nazadovoljstvo što u izradi ovih planova nisu učestovali ljEkari,  a da javnosti su najviše optuženi za ovakvo stanje.

Na zahtjev velikog broja članova komore održana je sjednica IO LJK TK 30.1.2023. na kojoj je odlučeno da se uputi zahtjev Vladi TK da hitno počne riješavati nagomilane probleme u zdravstvenim ustanovama u TK i da nađe načina da se popravi materijalna tehnička opremljenost zdravstvenih ustnova i da se poboljšaju uslovi rada zdravstvenih ustanova TK. Izgovor da Vlada TK i resorno ministarstvo još nisu formirani ne može biti izgovor što se ova problematika ne riješava.

Tražimo od Vlade TK ,da se u  riješavanje ove i problematike uključe ljekarska udruženja, jer je liječnička djelatnost po zakonu o zdravstvenoj zaštiti i liječništvo FBiH jedino mjerodavno u sistemu organizovanja zdravstvene zaštite , te samim tim ljekari i ljekarska udruženja moraju biti pozvani da učestvuju u rješavanju ovih problema, što do sada nije bio slučaj, poručuju iz Ljekarske komore TK ,na čelu sa predsjednikom prof.dr.sc.Harunom Brkićem.

D. Rebić