Srebrenik u borbi protiv energetskog siromaštva: Partnerstvo s Caritasom Švicarske i Centrom za ekologiju i energiju

Grad Srebrenik, zajedno sa švicarskom organizacijom Caritas i Centrom za ekologiju i energiju (CEE), aktivno će raditi na izradi i provođenju Strategije za smanjenje energetskog siromaštva. Ova inicijativa ima za cilj pomoći socijalno ugroženim domaćinstvima da dugoročno i održivo smanje svoje troškove za energiju.

Gradonačelnik Adnan Bjelić je održao sastanak sa predstavnicima Caritasa, gospodinom Imamović Fuadom, rukovodiocem projekta energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te direktoricom Centra za ekologiju i energiju, gospođom Džemilom Agić. Ovi partneri zajedno provode projekt “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva”. Srebrenik ambiciozno nastoji postati središte inovacija u energetskoj efikasnosti. Do sada je Caritas realizirao niz značajnih projekata na ovom području.

U školi u Maoči su instalirane solarne ploče za zagrijavanje tople vode, a isti pristup primijenjen je na obdaništu. Trenutačno se u Donjoj Špionici instalira toplotna pumpa, a radi se na poboljšanju energetske efikasnosti objekta. Osim konkretnih akcija, ovaj projekt uključuje i edukaciju o energetskoj efikasnosti u školama. Također se radi na uvođenju novog odsjeka u srednjim školama pod nazivom “monter solarnih panela – kolektora”.

U izradu Strategije za smanjenje energetskog siromaštva bit će uključeni predstavnici Centra za socijalni rad, gradskih službi koje se bave socijalnim pitanjima i osiguranjem socijalne sigurnosti građana i njihovih porodica, eksperti za energetsko siromaštvo i socijalno ugrožena domaćinstva, te projektni tim Caritasa Švicarske i Centra za ekologiju i energiju. Nakon usvajanja Strategije, Grad Srebrenik će biti spreman provesti konkretne mjere i pružiti pomoć energetski siromašnim domaćinstvima kako bi se postiglo dugoročno i održivo smanjenje potrošnje energije. Ova inicijativa donosi svjetliju budućnost za građane Srebrenika i naglašava njihovu posvećenost održivosti i energetskoj efikasnosti.

Grad Srebrenik