Srebrenik: Održano predavanje: “Socijalna anksioznost kod mladih-samopouzdanje i samopoštovanje”

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u punoj sali Doma kulture održano je predavanje za mlade na temu “Socijalna anksioznost kod mladih-samopouzdanje i samopoštovanje” dr.sc. Vahide Djedović, a u organizaciji Škole debate i Gradske biblioteke Srebrenik.

Dr.sc. Vahida Djedović je kroz razgovor s mladima odgovarala na pitanja s kojima se oni najčešće susreću a to je socijalna anksioznost, razni strahovi, depresija, samopouzdanje, poštovanje… Tokom predavanja mladi su imali priliku da čuju na koji način mogu pomoći sebi ili drugima, koliko je bitno da se zauzmu za sebe u svakom segmentu života i da nije sramota pričati o svom mentalnom zdravlju.

Roditelji su najvažniji faktor koji mogu pomoći svom djetetu isto koliko mogu i odmoći ukoliko ne prepoznaju da njihovo dijete ima problema s mentalnim zdravljem i da na vrijeme trebaju reagovati.

Dr. sc. Vahida Djedović je psihoterapeutkinja sa dvadesetogodišnjim iskustvom u radu sa ljudima koji svoje probleme ne mogu riješiti samostalno.
Autorica je tri knjige, „Obući košulju sretnog čovjeka“, „Terapeut ljubavi”, „Kako (pro)voditi ljubav“.
Četvrta knjiga, „Smopouzdanje“, još je u izradi, a autorica navodi da je samopouzdanje ključno za postizanje bilo kojih ciljeva. Samopouzdanje ne može biti visoko ili nisko, ali ljudi se, ili precjenjuju, ili potcjenjuju. Samopouzdanje je
odnos prema sebi. Ili prihvatate sebe, ili ne prihvatate.
Regionalni je predavač, a predavanja, seminare, radionice ili druge prezentacije, predstavila je i predstavlja na brojnim međunarodnim kongresima i simpozijumima. Ima desetine objavljenih naučnih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima.