‘Srce za djecu’ – Donacija za hematoonkološka odjeljenja u Tuzli i Sarajevu

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ uručilo je donaciju hematoonkološkim odjeljenjima u Sarajevu i Tuzli, koja je uz pomoć donatora osigurana iz kampanje ‘Zlatni septembar’.

– Upravo iz kampanje ‘Zlatni septembar’, a ponukani potrebama djece i porodica koji trenutno vode bitku tokom intenzivnog bolničkog liječenja, ali i hematoonkoloških odjeljenja, koja ulažu nevjerovatne napore da virus korona ne bi ušao na odjeljenja pripremili smo vrijedne donacije za odjeljenja u Sarajevu i Tuzli – navode iz Udruženja.

Donacijom su obuhvatili sve ono što je trenutno neophodno i važno da ta djeca budu zaštićena, ali i da medicinsko osoblje nesmetano obavlja svoj posao.

– Tako smo spremili mnogo dezinfekcionih sredstava za ruke, površine i podove, sredstva za čišćenje sanitarije, antibakterijske sapune za ruke, deterdžente za suđe, vlažne maramice, ubruse, toalet papir, dječije pelene, ali i zaštitne maske, lateks rukavice, šprice te lijekove koji su nedostajali – ističu.

Željeli su, kroz taj vid podrške, osigurati sve ono što je potrebno jednom hematoonkološkom odjeljenju u ova nesigurna vremena, ali i pokazati da nisu sami, ni u jednoj borbi.

– Ni u onoj protiv raka, ali ni onoj protiv virusa korona te da im na taj način iskažemo podršku u njihovim naporima da sačuvaju živote naše djece, za to smo im iznimno zahvalni – naglašavaju.

Iz Udruženja zahvaljuju ‘svim donatorima i divnim ljudima koji su donacijom za ‘zlatne maske’ ili bilo kojom drugom donacijom, kroz mjesec septembar, izmamili najiskrenije osmijehe heroja našeg društva, ali i suze radosnice naših najhrabrijih roditelja’.

– Septembar smo uspjeli pozlatiti i ukazati društvu na veličinu borbe koju vode djeca oboljela od raka u Bosni i Hercegovini te na sve probleme s kojima se nose i nakon izlaska iz bolnice. Također, pričali smo mnogo o svim nedaćama koje su zadesile djecu oboljelu od raka i njihove porodice u pandemiji COVID-19 i koliko im je važna kontinuirana podrška jer su ovo teška vremena za njih gdje, pored teške borbe s rakom, već imunokompromitovani moraju da se bore i sa korona virusom – navodi se.

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ i ove godine obilježilo je ‘Zlatni septembar’, mjesec podizanja svijesti o dječijem raku. Nizom aktivnosti nastojali su doprinijeti da se glas djece, oboljele od raka i njihovih porodica, što dalje čuje.

(RTV SLON)