Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid pasoši iz BiH će važiti i u EU

Bosna i Hercegovina krenula je u proceduru izrade “Kovid pasoša” koji će važiti i u zemljama Evropske unije i širom svijeta, potvrđeno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Kako su rekli za “Avaz” iz IDDEEA, u ovoj agenciji preduzeli su sve aktivnosti iz svoje nadležnosti i, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pripremili prijedlog odluke o zaduženju Agencije za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim Kovid potvrdama.

Prijedlog je upućen u daljnju procedurtu konsultacija i dobijanja potrebnih saglasnosti kako bi Odluka bila usvojena u Savjetu ministara.

“U navedenoj odluci pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja digitalne kovid potvrde, njen izgled i sadržaj, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja digitalne kovid potvrde. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou EU”, pojasnili su u Agenciji.

Iz IDDEA su za agenciju “Srna” naveli da bi bio sproveden sistem koji bi omogućavao zdravstvenim organima izdavanje interoperabilne potvrde koja sadrži informacije o statusu nosioca u pogledu vakcinisanja, testiranja ili prebolovanog virusa korona na bazi prethodne elektronske razmjene podataka sa Agencijom, koja bi važećim sertifikatom, elektronski ovjeravala bar kod izdavačima digitalne kovid potvrde.

Prema njihovim riječima potvrda bi bila međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavala građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta.