“SPF konturisanje” je novi opasni trend: Ljekari zabrinuti zbog svjesnog ugrožavanja zdravlja kože lice

I kada se čini da smo izmislili sve, rodi se novi bizaran trend i to u savršeno vrijeme za prvo ljetno sunčanje. Nažalost, ovaj definitivno ne ohrabrujemo, a zabrinuo je i niz ljekara i to iz očitih razloga. Naime, TikTokerica @stopiteli objavila je video koji je već lajkan oko 2 miliona puta i vjerovatno razbjesnio jednak broj stručnjaka budući da je sve samo ne siguran za naše zdravlje, prenosi cosmopolitan.hr.

Naime, djevojka u videu objašnjava kako namjerno nanosi kremu za sunčanje samo na pojedina mjesta na njenom licu kako bi ostatak pustila da potamni (ili izgori??): Rezultat? Prirodne konture na koži koja će uvijek izgledati tip-top pa čak i bez make upa.

Priznat ćemo joj kako ovo u teoriji zaista zvuči odlično, ali kao ogromni zagovarači kvalitetne zaštite i konstantnog korištenja SPF-a na cijelom licu i ostatku tijela, bitno je naglasiti kako je riječ o svjesnom ugrožavanju zdravlja naše kože.

“Iako ova tehnika može dovesti do privremenih tamnijih linija na pojedinim mjestima stvarajući željeni efekt, te će vam linije naposljetku ostaviti trajnu štetu na koži – onu koju je puno teže izbrisati u starijoj dobi”, objasnila je dr. Simran Deo. Agresivne UVA, UVB i UVR zrake dovest će do ranih znakova starenja kože, a one uključuju bore, hiperpigmentaciju te trajno oštećenje ćelija kože, dodatno ih izlažući sve prisutnijem riziku od raka kože.

Video je do sada podijelilo više od 40 hiljadaljudi što je iznimno zabrinjavajuće budući da je i više nego očito kako se radi o jednom od opasnijih ljetnih trendova. Ako je pitati nas, teške konture ionako su out, a zdrava koža nikada neće prestati biti in.