Snažan pad britanske funte zbog novog zatvaranja

Funta je pala danas prema dolaru i evru nakon što je britanska vlada najavila nova ograničenja za suzbijanje brzog širenja novog virusa soja korona, dok su Francuska, Njemačka i još neke zemlje čak prekinule transportne veze sa Britanijom.

Funta se stropoštala za skoro dva posto prema dolaru na ispod 1,33 dolara i za jedan procenat prema evru, produbljujući gubitke zabilježene tokom noći na azijskom trgovanju, izvještava Rojters.

Italija, Holandija, Belgija, Izrael i Kanada takođe su prekinule saobraćajne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom, uključijući avio-linije, nakon što je premijer Boris Džonson u subotu izjavio da je novi soj virusa doveo do skoka broja zaraženih.

Vlada je pooštrila korona mjere ograničenja u Londonu i obližnjim oblastima, a takođe je odustala od planova o ublažavanju restrikcija tokom božićnih praznika.

Nove mjere za stavljanje zaraze pod kontrolu dolaze uoči današnjeg očekivanog nastavka pregovora između Britanije i EU o sporazumu o slobodnoj trgovini nakon Brexita, budući da je preostalo samo nekoliko dana do isteka britanskog prelaznog perioda 31. decembra, dodaje se u informaciji.