Službenici MUP-a TK osumnjičeni za više krivičnih djela

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona i po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici MUP-a TK i Federalne uprave policije obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli i Kalesiji, u stambenim objektima, MUP-u TK,  PS Kalesija i jednom poslovnom objektu.

Pretresi se obavljaju radi sumnje da su tri službenika MUP-a TK počinila više krivičnih djela.

Radi se o sadašnjem načelniku operativnog centra u MUP-u TK, koji je ranije obavljao poslove zamjenika ovog Centra i komandira PS Kalesija, te o jednom službeniku i  policajscu iz PS Kalesija.

Načelnik operativnog centra MUP-a TK je osumnjičen da je,  dok je obavljao pomenute funkcije,  počinio više krivičnih djela:  zloupotreba položaja i ovlašćenja, odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, primanje dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe u periodu od 2014. do 2019. godine.

Službenik i policajac PS Kalesija su osumnjičeni za krivična djela primanje dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Nakn pretresa će nad osumnjičenim  biti obavljena kriminalistička obrada, te će se Tužilaštvu dostaviti izvještaj i prateća dokumentacija.  Osumnjičeni će najvjerovatnije nakon toga  biti predati u nadležnost Tužilaštva gdje će se ispitati  i  odredit će se  koje dalje mjere će se poduzimati.