Slobode lišen Ferid Okić

Dana, 4.2.2023.godine, u Tuzli, u naselju Mihatovići, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, Sektor kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, postupajući po usmenoj Naredbi Općinskog suda u Tuzli, izvršili pretresanje lica F.O., rođen 1967. godine, kao i kuće, zemljišta i ostalih pomoćnih objekata, te putničkog motornog vozila kojeg koristi.

Pretresom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i to: dva veća pakovanja od pvc. folije sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, šest vakum pakovanja od pvc. folije sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drugu (u ukupnoj količini od 2581 grama), kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, po nalogu postupajućeg tužitelja, licu F.O. je oduzeta sloboda i isti će nakon kriminalističke obrade, uz Izvještaj, biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva su javili da je slobode lišen Ferid Okić, te da će uz izvještaj i dokazni materijal biti predat u nadležnost Tužilaštva.

Ferid Okić je 2007. godine drugostepenom presudom Suda BiH osuđen na 26 godina zatvora zbog organizacije i rukovođenja bh. zločinačkom organizacijom i učešća u izvršenjima najtežih krivičnih djela.