Slika vrijedna četiri miliona dolara pronađena u ormaru

Amerikanac Robert Varen je pretraživao ormar u svojoj umjetničkoj galeriji kada je pronašao veoma staru sliku. U prvi mah slika urađena u tehnici ulje na panelu se nije činila posebno interesantnom. Sadržavala je nage mitološke figure, bila je izblijedjela, oštećena od vode, ali i ispucala na nekoliko mjesta.

“Nisam mislio da je vrijedna, niti shvatao zašto je čuvana u ormaru”, izjavio je Varen, izvršni direktor umjetničkog kompleksa “Hoyt Sherman Place u Des Moinesu” u Ajovi, SAD.

Slika je pronađena još 2016. godine i priča se mogla tu završiti, ali je Varen pronašao naljepnicu na zadnjoj strani, koja je ličila na one koje se koriste za aukcije. Nakon toga je počeo istraživati, a dug put je doveo do istine. Radi se o slici iz 16. vijeka, koja je djelo holandskog slikara Ota van Vena, te je vrijedna više od četiri miliona dolara.

Na naljepnici je napisano da je slika nekad bila izložena u njujorškom Metropolitan muzeju umjetnosti. Muzeju ju je posudio izvjesni Nason Kolins koji je kasnije početkom 20. vijeka ponio sliku kada se s porodicom preselio u Ajovu. Njegova unuka ju je zajedno s još četiri slike donirala Klubu Ćena, koji je osnovao galeriju.

Za restauraciju slike je bilo potrebno godinu dana. Iako nema namjeru da je proda, Varen tvrdi da bi na aukciji dostigla cijenu i do 11 miliona dolara.

(Nezavisne.com)