Slijede nova otpuštanja?! Obrtnici ogorčeni zbog povećanja osnovice za obračun doprinosa

Obrtnici i zanatlije ogorčeni su zbog povećanja osnovice za obračun doprinosa za 20 KM od januara ove godine. Odluku o povećanju osnovice donijela je Vlada FBiH i to će, poručuju obrtnici, rezultirati novim otpuštanjima radnika.

”Ovo sve ne bi možda i bio problem da nije bilo pandemije, najviše su stradali, a  najmanje su dobili od institucija i vlasti. Ovim apelujemo da se ova osnovica povuče i da se ostavi kako je bilo barem dok pandemije ne prođe.  Kada prođe trebamo raditi na tome da se Zakon izmijeni i prilagodi realnom sektoru BiH,” rekao je Nedžad Nuhanović, predsjednik Obrtničke komore TK.

Iz Obrtničke komore Federacije pozvali su nadleže da ovu odluku ukinu. Plaše se da Vlada FBiH neće imati sluha za njih jer već godinama upozoravaju na neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte. Ovaj sektor pretrpio je i najveći udarac tokom prošle godine i epidemije korona virusa.

”To je sada katastrofa. U tom lancu, obrtništvo se vezalo jedno za drugo, ugostiteljstvo, turizam, taksisti, i svaki obrtnik je ostvario neki promet. Sada ga ne ostvaruje. Možda je ostao isti broj obrta. Možda se u nekim kantonima i povećao. Međutim, mi znamo da su obrtnici finansijski dosta izgubili. Nemaju posla. Svakome je pao posao ne 40-50% nekome je pao 80-90%, ali ne zatvaraju obrte jer nemaju drugo rješenje. Samo će platu dobiti ako nešto pazari, neće dobiti platu sa neba,” objašnjava Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH.

No, dok obrtnici bilježe finansijske gubitke, evidentiran je rast prosječne plate uposlenih na federalnom nivou i zbog toga je i povećan iznos osnovice. Tako su obrtnici nakon gubitaka tokom epidemije, finansijski vidno ranjeni dočekali novi udarac na njihov džep, ali sada od institucija koje bi im trebale olakšati najteži period u posljednjih 25 godina.