Sladićeva prognoza: Do kada ćemo uživati u toploj jeseni?

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić otkrio je do kada će biti toplo, te kakvo nas vrijeme očekuje u novembru. Poručio je kako su trenutne temperature idealne za kupanje u moru.

Sladić je naveo kako su ove temperaturne oscilacije normalne kada imamo Miholjsko ljeto.

“Govorimo o temperaturama koje su ujutro između 1 i 7 u Bosni, a 12-13 u Hercegovini, dnevne, kada je Miholjsko ljeto, budu oko 20 stepeni što je slučaj i ovog puta. Ali, imamo neuobičajeno dugotrajan niz suhih dana. Zadnji put je ovako bilo 2019. godine. Bilo je i sušnijih u odnosu na ovogodišnji – 1965. i 1995. godine. Primjera radi, u Sarajevu svega jedan dan je bilo padavina ispod 1 mm. Kada se pogledaju srednjoročni materijali, ne naslućuje se dugotrajnije hladnije razdoblje pogotovo u prvoj polovini novembra”, rekao je Sladić za N1 iz engleskog Dorseta gdje se trenutno nalazi.

Istakao je kako je još vrlo rano govoriti bilo šta o predstojećoj zimi jer je oktobar bio znatno iznad prosjeka. Ono što se sada zna, snijega neće biti u nizinama.

Tokom naredne sedmice biće stabilno vrijeme.

“Uživajte u oktobru dok možete. Temperature će biti između 20 i 25 stepeni. Temperatura mora je oko 20/21 stepen što je uz temperaturu zraka oko 22 stepena idealno za kupanje. Tijelo se lakše prilagodi”, kazao je Sladić.