Skupština TK bi svoje rukovodstvo moglo dobiti u petak, spekulira se da bi mjesto mandatara moglo pripasti SDP-ovom Enveru Bijediću?!

Skupštinska većina bez SDA i PDA formirana je u Tuzlanskom kantonu (SDP, DF, NS, SBB i SBiH). Ovaj kanton još nije dobio vladu, a spekulira se da bi mjesto mandatara moglo pripasti SDP-ovom Enveru Bijediću. Skupština bi svoje rukovodstvo moglo dobiti u petak. Koalicioni partneri još uvijek nisu dogovorili podjelu resora.

SDP-u bi u novoj Vladi Tuzlanskog kantona trebalo, pored premijera, pripasti još šest resora. Kako saznajemo, do sada sa je sa koalicionim partnerima ‘građanskog bloka’ dogovoreno da im pripadne ministarstvo finansija, unutrašnjih poslova, poljoprivrede, te sporta i mladih. Ostali resori su još su predmet razgovora, jer nekoliko stranaka je istaklo kandidate za ista ministarstva.

Podsjećamo, dogovoreno je da pozicija predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona pripadne DF-u, a najizgledniji kandidat za ovu jako važnu funkciju je Mahir Mešalić. Dopredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirat će SDP. Tu se spominju imena, Vedrane Petrović, te Žarka Vujovića i Slađana Ilića.

’Građanski blok’(SDP, DF, Naša stranka, Stranka za BiH i SBB) ima većinu u klubovima Srba i Hrvata, tako da kandidati SDP-a ne bi trebali biti upitni, dok većinu u Klubu Bošnjaka imaju SDA i PDA u Skupštini TK, te realno mogli bi praviti probleme oko imenovanja Mešalića.

˝Dva predstavnika Srba i Hrvata dolaze iz SDP-a, a iz bošnjačkog naroda će dati DF. Na taj način smo napravili dogovor da naši partneri ravnopravno učestvuju u formiranju vlasti˝kazao je za FTV predsjednik Kantonanog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

(TIP)