Skup podrške narodu Palestine održan na Trgu slobode u Tuzli

Na Trgu slobode u Tuzli uz veliki broj prisutnih svih generacija sa transparentima i zastavicama u rukama prisustvovao je da pošalju podršku narodu Palestine.

Skup je organizovalo Udruženje bosansko-hercegovačko palestinsko prijateljstvo i Palestinska zajednica u BiH.
U ime organizatora prisutnima se obratio  dr.Ghassan Husni koji je istakao da narod Palestine preživljava teške dane svakodnevno , vapaji ljudi, žena i djece su svakodnevna , a nema ko da pomogne i granice za dostavu hrane i druge pomoći su zatvorene. Preživljavaju i nasilje posebno noću i genocid, uništavaju se i bolnice i Hitna pomoć, ubijaju se i djeca , a hrane svakako nedostaje i glad je prisutna. Vapaj je svakodnovno , da se prekine sa genocidom i stradanjem civila , svaki glas je važan, istakao je Ghassni i pustio  audio poruku svog prijatelja koji je u Gazi i koji je zamolio očajnički za pomoć. Njegova poruka je odjekivala cijeIim prostorom, da se prekine sa ubijanjem , pogotovo noću , treba da se stopira rat i da se prekine sa ubijanjem nevinih ljudi.

Muhamed FeRwan je iz Gaze, a već dugo živi u Tuzli i protekli rat je preživio ovdje , a porodica mu je u Gazi za koju brine jer odvode noći u ubijaju nevine ljude.Svjedoci smo šta smo preživljavali 1992-1995.godine i genocid se nesmije ponavljati, ističe Muhamed.

Prisutnima se obratio i Fahrudin Sinanović ,koji je rekao da skup u Tuzli nije antizapadni, nego antifašistički , a slično je ponovila i omladinska aktivistkinja Adna Srabović koja je podsjetila na okupaciju Palestine i zločine koji se decenijama događaju i ponavljaju.

Gaza je u ovom momentu jedan veliki genocid .Mi u BiH smo živi svjedoci genocida, moramo jasno kazati da se nesmije ponavljati, a do sada je ubijeno 1.300 djece u Gazi, „Plači Bosno za Gazu“, istakao je Midhat Čaušević.
Skup je okončan uz povike“Sloboda Palestini“, a narodu Palestine  iz Tuzle je poručeno kako neće biti sami i zaboravljeni.

Duška Rebić