Sjednica VSTV-a: U fokusu aktivnosti protiv korupcije i organiziranog kriminala

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 6. i 7. marta održavanje sjednice na kojoj će, između ostalog, biti razmatran Izvještaj Stalne komisije za efikasnost o poduzetim aktivnostima na osnovu izvještaja OSCE-a i USAID-a na temu korupcija i organizirani kriminal.

U sklopu te tačke dnevnog reda predviđeno je obraćanje Alberta Cammarate, koordinatora politike evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Istovremeno, Vijeće bi trebalo razmatrati i Nacrt memoranduma o saradnji u oblasti elektronskog preuzimanja statističkih podataka o predmetima korupcije iz sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužiteljstvima između Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) i VSTV-a.

Na dnevnom redu je i Informacija o potpisivanju Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima u okviru Berlinskog procesa, a u sklopu Projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”.

Članovi VSTV-a bi se trebali očitovati o realizaciji Programa rada VSTV-a BiH za 2018, kao i Informaciji o prijedlogu aktivnosti formuliranih u okviru granta VSTV-u BiH za IPA 2019, te imenovanju prvog zamjenika/vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo, a nakon što je dosadašnja glavna tužiteljica tog tužiteljstva Dalida Burzić imenovana na poziciju sutkinje Suda BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na Informaciju u vezi zaključka Vijeća, odnosno Mišljenje o mogućnostima za pokretanje postupka ispitivanja ustavnosti i zakonitosti propisa koje donose zakonodavna i izvršna tijela, za koje Vijeće utvrdi da su u suprotnosti sa Zakonom o VSTV-u BiH.

Također, planirano je i razmatranje Dopunjene analize o platama i naknadama sudija i tužitelja u BiH, kao i imenovanje članova u Radnu grupu za restrukturiranje Sekretarijata VSTV-a BiH.

Kao što je uobičajeno, Vijeće će se očitovati i u vezi s određenim brojem odluka o imenovanjima, odnosno prestanku mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH.