Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH: Hoće li na dnevnom redu biti Izborni zakon?

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom se, između ostalog, predviđa uređenje oblasti međunarodnog i međuentitetskog prijevoza u BiH kada je u pitanju registracija kompanija koje obavljaju međunarodni prijevoz, licenciranje… te suzbijanje rada ‘nacrno’ u ovoj oblasti.

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda podržala je, sa pet usvojenih amandmana, predloženi zakon.

Delegati bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2016. godinu, kao i Informacija o stanju javne zaduženosti naše zemlje na dan 31.12.2016. godine.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac izjavio je novinarima da je u pisarnicu Parlamentarne skupštine BiH stigla Odluka Ustavnog suda, te su ispunjeni uslovi da se na sjednici Doma naroda PSBiH stavi na dnevni red Prijedlog Kluba Hrvata u vezi s Izbornim zakonom.

Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda je na sjednici početkom maja Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub hrvatskog naroda, proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, nakon čega je taj predmet upućen Ustavom sudu BiH na odlučivanje.

Ustavni sud BiH je početkom ovog mjeseca razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariše Čolaka za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno za utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavnog osnova za proglašenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH štetnim za vitalni interes bošnjačkog naroda.

Ustavni sud je utvrdio da prijedlogom ovog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda te da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba provesti prema proceduri iz Ustava BiH.

(Fena)