Situacija sa poplavama se normalizuje, zabrinjavaju najavljene nove padavine

Situacija na poplavljenim područjima polako se normalizuje. U toku je saniranje štete. Zabrinutost izazivaju nove obilne padavine koje su najavljene za sutra, a koje bi mogle donijeti probleme i pogoršati ionako teško stanje. Vodostaji u zemlji, uglavnom, stagniraju. No, u porastu je nivo vode na brani jezera Modrac. 13 stanovnika Živinica evakuisano je iz preventivnih razloga. Najkritičnije je u naselju Strašanj gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Nekoliko objekata je bilo ugroženo i pokretanjem klizišta na ovom području. Radi se na sanaciji i pročišćenju korita na mjestima gdje je to moguće. Pred stanovnicima pojedinih naselja je besana noć. I to ne prvi put.

Padavine proteklih dana uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjer…

Tendencija poboljšanja uočena je i na području Kantona Sarajevo, gdje je izlijevanje pojedinih rijeka iz korita proteklih dana zadalo mnogo problema stanovništvu.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona također je povoljnija situacija, ali je nekoliko naselja i dalje bez električne energije. Blokiran je regionalni put Borci – Kalinovik, a nakon dva dana, načelnik Konjica sa saradnicima uspio se probiti do Hotovlja, gdje su mještanima uručeni paketi sa prehrambenim namirnicama.

Na području Jablanice i dalje se radi na čišćenju lokalnih puteva. Neki od njih i dalje su blokirani, s obzirom na to da je došlo i do pokretanja klizišta.

Stagnacija i opadanje vodostaja zabilježeni su i na području Zeničko-dobojskog kantona, gdje se stanje također normalizuje.

Ono što zabrinjava je narandžasto upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje upućuje na intenzivnije padavine na području zapadne i sjeverozapadne Hercegovine, te na jugozapadu Bosne.

Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao narandžasto upozorenje za područje zapadne i sjeverozapadne Hercegovine te jugozapadne Bosne zbog obilnih padavina. federalna.ba

„Velika je zasićenost tla vodom, veliki su problemi kada su u pitanju riječni tokovi – moramo biti oprezni iako su padavine koje najvljujemo puno manje u odnosu na one što su nam napravile najveće probleme. Svaki litar je važan u narednom periodu, tako da svi moramo biti na oprezu“, ističe Bakir Krajinović, meteorolog FHMZBiH.

Ekipe nadležnih službi i dalje su na terenu. Iz Federalne uprave civilne zaštite upozoravaju stanovništvo na povećan rizik pojave neeksplodiranih ubojnih sredstava na poplavljenim područjima, ne samo u blizini obala rijeka i potoka./ federalna.ba