Sindikat traži usvajanje Nacrta zakona o minimalnoj plati

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je danas na adrese svih šefova Klubova političkih stranaka u Predstavničkom/Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Zahtjev za održavanje sjednice tog doma Parlamenta, a s ciljem usvajanja Nacrta zakona o minimalnoj plati.

”S obzirom da je Parlament FBiH usvojio Zaključak da će se o Zakonu o minimalnoj plati raspravljati u paketu sa Prijedlozima zakona o doprinosima i porezu na dohodak koji su trenutno u formi prijedloga, neophodno je da se hitno održi sjednica PD PFBiH na kojoj bi bio usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plat ii time i on dobio formu prijedloga.

Imajući u vidu izuzetno težak ekonomsko-socijalni položaj radnika i radnica u Federaciji BiH, visoku inflaciju, stalna poskupljenja, te neizvjesnu jesen i zimu koje su pred nama, krajnje je vrijeme da se radnicima i radnicama u FBiH bar malo olakša i pruži prilika da lakše finansijski podnesu mjesece koji su pred nama.

Savez samostalnih sindikata BiH će svoje članove, ali i cjelokupnu javnost obavještavati o stavovima i aktivnostima političkih partija kako nam budu dostavljani”, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.