Sindikat traži primjenu preventivnih mjera zbog visokih temperatura

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH uputio je poslodavcima apel za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura, s obzirom na to da se prema prognozama meteorologa očekuje povećanje temperature i u narednom periodu.

U saopćenju ovog sindikata se navodi da učestale vrućine mogu imati negativne posljedice po zdravlje ljudi. To se prije svega odnosi na radnike i radnice, posebno one koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja.

Napominje se da je kod izlaganja vrlo visokim temperaturama, a u proporciji sa trajanjem izloženosti organizma moguća dehidracija i pregrijavanje organizma, što može dovesti do iscrpljenosti, koja prethodi toplotnom udaru.

– Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce, čiji su radnici i radnice izloženi vanjskim uticajima, da postupe u skladu s Preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i preporukama drugih ustanova i uvedu preventivne mjere na radu u uslovima visokih temperatura, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom – navodi se u saopćenju.

 

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH poziva i nadležne da prate stanje i u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna duže vrijeme, proglase stanje elementarne nepogode.

– Na taj način će se poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika/ca – navodi se u saopćenju te dodaje da su preporuke objavljene i na zvaničnoj web stranici i FB stranici Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.