Sindikat metalaca FBiH traži prioritet u vakcinisanju za radnike realnog sektora

Sindikat metalaca FBiH apelira na nadležne institucije da, u skladu sa ovlastima i odgovornostima, uvrste radnike realnog sektora (naročito metalske industrije) u skupinu stanovništva koje bi imalo visoki prioritet u vakcinisanju protiv COVID -19, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva.

– Našu pažnju i uvažavanje zaslužuju i radnici koji konstantno rade za mašinama, bez online opcija, koji direktno utječu na proizvodni ciklus, neprekidan lanac obezbjeđivanja proizvoda i novih vrijednosti, od čijeg rada direktno ovisi naša ekonomija. Njihov doprinos nas obavezuje da, u ovim teškim i tegobnim trenucima, damo prioritet toj skupini radnika na način svrstavanja u sami vrh prioritetnih kategorija namijenjenih za vakcinisanje, nakon zdravstvenih radnika i tzv. ranjivih skupina – navodi se.

U saopćenju za javnost Sindikat metalaca FBiH poziva Udruženje poslodavaca da se priključe njihovoj inicijativi i daju podršku provođenju te aktivnosti bitne za realni sektor i status tih radnika, na osnovu kojeg bi se ‘znatno olakšala pozicija i samih poslodavaca, naših socijalnih partnera’.

Sindikat metalaca FBiH zahvaljuje zdravstvenim radnicima za napore koje ulažu u vrijeme pandemije.