Sindikalna potrošačka korpa za januar bila 2.997 maraka

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za januar iznosila je 2.997 maraka. Kupovna moć građana sve je slabija, a mnogi tvrde da kupuju isključivo na akcijama – i to samo ono najosnovnije.

Zbog poremećaja lanca snabdijevanja, rata u Ukrajini, te brojnih drugiih utjecaja, kao što je bio korona virus, rast cijena u prethodnom periodu donekle je bio opravdan, tvrdi ekonomski analitičar Igor Gavran. Sad već, kaže, ne postoje objektivni razlozi za enormno visok iznos potrošačke korpe. Svi trenutni faktori u našoj zemlji trebaju voditi ka smanjenju cijena: “Neko očito ostvaruje ekstra profit dok i potrošači i dobar dio privrede trpi. Najbolji odgovor je da oni koji su povećali cijene uz opravdanje povećanja cijena goriva, recimo za 5 ili 10 ili 20 posto prethodne godine, sada upravo za isti taj iznos moraju da ih smanje jer je cijena goriva smanjena”.

Potrošačka korpa obuhvata cijene prehrambnih proizvoda, odjeće, komunalnih usluga, higijenskih potrepština, troškovi održavanja zdravlja i domaćinstva, kao i obrazovanja te drugih životnih potreba. Građani tvrde da većinu svojih potreba zanemaruju. Mnogi od njih ne kriju da preživljavaju uz finansijsku pomoć drugih članova porodice.

Iz Udruženja potrošača KS-a napominju da je njihova uloga određena zakonom, te da se najvećom mjerom odnosi na edukaciju i savjetodavne probleme koje potrošači imaju na tržištu. Naglašavaju da je cijeli svijet pogođen inflacijom koju ni u našoj zemlji ne možemo izbjeći.

“Zakon je predvidio unapređenje tih usluga, odnosno aktivnosti Udruženja potrošača kroz bližu saradnju sa vlašću. Međutim, još nismo došli u tu fazu. Trenutno smo samo fokusirani na edukaciju”, navodi Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS-a.

Pored inflacije, razlog povećanja cijena u našoj zemlji iz Udruženja potrošača nazvali su špekulativnim. Industrije povećavaju cijene kako bi procijenile dokle ih građani mogu trpjeti, zaključili su.

(FTV)