Simptomi koji ukazuju na kandidu

Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih nutrijenata i probave, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim nivoima u tijelu.

Kada dođe do prekomjerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide.

Candida Albicans najčešći je tip gljivičnih infekcija, te se može naći u ustima, digestivnom sistemu i vaginalnom području. Takođe, može uticati na kožu i ostale sluznice. Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je rijetko ozbiljan. Međutim, šta ako imunitet nije jak?

Kada je prirodna pH ravnoteža tijela uzdrmana, kandida može izvan kontrole rasti u vašem tijelu i tako stvoriti problem.

Sindrom prekomernog rasta kandide pojam je koji se odnosi na to da je rast kandide u vašem tijelu otišao izvan kontrole. Ne zaboravite da se tu radi o hroničnom zdravstvenom stanju.

Osobe koji nikad nisu iskusile ozbiljnu gljivičnu infekciju mogu videjti promjene na drugi način. Odnosno, mogu razviti nove osjetljivosti, alergije ili netolerantnost prema raznim vrstama namirnica, koje najčešće uključuju mliječne proizvode, jaja, kukuruz ili gluten.

Što dovodi do infekcije kandidom?

Postoji mnogo mogućih uzroka kandide, uključujući ishranu sa visokim udjelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i alkohola, koji pomažu gljivici da raste. Osim toga, izdvajamo još pet potencijalnih uzroka.

Kontraceptivne pilule

Za razliku od antibiotika, same kontraceptivne pilule direktno ne uzrokuju gljivičnu infekciju i sindrom prekomjernog rasta kandide. Ipak, kada ishrana žene sadrži visok udio rafinisanih šećera, a u isto vrijeme je na antibioticima, tada pilule mogu negativno uticati na njeno tijelo i dovesti do infekcije kandidom.

Kod nekih žena moguće je da pilula uzrokuje gljivične infekcije, pa nakon što su se riješile prvobitne infekcije i ponovno počele da koriste pilule, može se pojaviti kandida.

Oralna upotreba kortikosteroida

Kod osoba koje liječe astmu pomoću inhalatora postoji veći rizik za razvijanje kandide u ustima, što može dovesti do prekomjernog rasta kandide. Važno je da osobe koje tako liječe astmu pažljivo prate uputstva za ispiranje usta nakon svakog korištenja.

Dijabetes

Kod osoba s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 visina šećera u ustima i ostalim sluznicama viša je nego kod ljudi koji nemaju dijabetes. S obzirom na to da je kandida tip gljivice, a šećer hrani gljivice, jasno je da su oni koji imaju dijabetes izloženi većem riziku od razvijanja sindroma prekomjernog rasta kandide.

Slab imuni sistem

Svako ko ima slabiji imunitet ima veće šanse da mu se u tijelu razvije kandida. Toj populaciji najčešće pripadaju novorođenčad i mala djeca, starije osobe, osobe kojim su dijagnostikovana razna upalna stanja i autoimune bolesti.

9 simptoma kandide

Hronični umor

Poremećaji raspoloženja

Ponavljajuće infekcije vaginalnog i urinarnog trakta

Oralna kandidijaza

Upala sinusa

Poremećaji u probavi

Zamagljenje svesti

Gljivične infekcije kože i noktiju

Hormonska neravnoteža

Antibiotici

Ponekad su antibiotici potrebni za suzbijanje neke infekcije, kako biste se rešili loših bakterija u vašem organizmu. Problem sa antibioticima i njihovim pretjeranim korištenjem jeste to da oni ne ubijaju samo loše bakterije, već se rješavaju i onih dobrih. Dobre bakterije u vašem organizmu odgovorne su za probavu i držanje kandide pod kontrolom. Nakon dužeg perioda konzumiranja ili čestog korištenja tokom kraćeg perioda, antibiotici mogu vaše tijelo pretvoriti u područje savršeno za razmnožavanje kandide.

(novosti.rs)