Šetnja sajmom GRAPOS-EXPO 2023. u Gračanici

Na Međunarodnom sajmu GRAPOS-EXPO 2023. koji je juče zatvoren, bilo je oko 150 izlagača iz zemlje i inozemstva. Bilo je tu mnogo firmi ali i malih obrta, zanata i Udruženja. Jedan štand je privlačio posebnu pažnju dekoracijom, brojem prisutnih, veseljem, ljubaznošću i ljepotom. To je bio štand Udruženja žena Miričanki iz Miričine kod Gračanice.

U razgovoru sa njima saznali smo da je Udruženje počelo sa radom još davne 2004. godine, pa je jedno vrijeme bilo ugašeno, pa je ponovo aktivirano 2017. godine i od tada je izuzetno aktivno. Predsjednica Udruženja Nihada Salkić nam je dala podatke o njihovom radu i istakla da Udruženje broji 50 članica od kojih je 21 aktivno. Udruženje je osvajalo mnoga prva mjesta u prezentaciji bosanske sofre i na raznim ćetenijadama. Takođe i sami organizuju ćetenijadu i ove godine će organizovati četvrtu, dok na sajmovima predstavljaju i to uspješno svoj grad Gračanicu, Mjesnu zajednicu Miričinu i njihovo Udruženje.

Imaju mnogo ciljeva za koje se bore i zalažu a kao prioritet je istakla: zalaganje za punu ravnopravnost žena, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, starosnu dob, nivo obrazovanja i sl. Uključene su u borbu da žena bude ravnopravan partner u organima upravljanja i društveno-političkoj zajednici, zaštitu žena i djece od nasilja u društvu i porodici, pružanje pomoći osobama sa posebnim potrebama kao i djeci bez roditeljskog staranja. Posebno su okrenute ka proizvodnji zdrave hrane, preradi voća i povrća, izradi nakita i drugih predmeta u kućnoj radinosti čime njihov štand i na ovom sajmu odiše.

Za svaku pohvalu je trud i angažman ovog Udruženja i pozitivna energija i ljubaznost kojima članice ovog Udruženja zrače na svakom koraku. Smatramo da i lokalna zajednica treba da podrži u radu ovakva Udruženja jer ona to sigurno zaslužuju. Ovakva pozitivna ženska aktivnost su temelj jednog boljeg društva i nada u one bolje dane koje svi očekujemo.

Tekst: Suad Krajnović

Foto: Ammar Krajnović