Šest signala koje vam pas šalje kad na vas položi šapu

Mnogo puta psi podignu šapu i traže fizički kontakt tom jednostavnom gestom, ali iza tog poteza zapravo stoji mnogo značenja. Stavljanjem šape na vas mogu vam izražavati naklonost ili tražiti sigurnost kad se osjećaju tjeskobno.

Evo koje sve signale šalju psi kad na vas polože šapu.

1. Radost i ljubav

Jedan od načina da vam psi izraze naklonost je stavljanje šape na nogu ili bilo koji drugi dio tijela. Oni to rade jer se žele maziti. Osim polaganjem šape ili mahanjem repom, psi radost mogu izraziti i opuštenim polaganjem ušiju, ležanjem na stomaku i tako dalje. 

2. Pokoravanje

Kad pokoran pas želi dominantnom psu dati do znanja da prihvaća njegovu ulogu u međusobnom odnosu, ponekad će leći na leđa i podići prednju šapu. Isti položaj vrijedi i u odnosu s čovjekom.

3. Poziv na igru

Psi imaju različite načine pozivanja na igru, a jedan od njih je polaganje šape na ljude i druge životinje. 

Psi tokom igre mogu gristi, lajati, čak i režati, a važno je da ljudi ta ponašanja ne protumače kao agresiju. Kad igra postane pregruba, to je jasno prema promjeni držanja tijela. Psi tada obično postaju krući i brže se kreću, manje skaču i ne trče u krug.

4. Strah i nesigurnost

Fizički kontakt je način da pas održava zdrav odnos i komunicira o svim problemima. Psi polaganjem šape na nas mogu komunicirati nesigurnost i strah. Važno je promatrati govor njihova tijela kako biste utvrdili je li to povod. Još neki uobičajeni znakovi nesigurnosti su spuštanje ušiju i zijevanje.

5. Nedostatak pažnje

Naši krzneni prijatelji uživaju u našem društvu, a kad smo zauzeti i ne posvećujemo im dovoljno pažnje, oni će pronaći način da nam daju do znanja da nisu previše sretni. Mogu lajati, tražiti igračke, penjati se na namještaj ili na nas polagati šapu. 

Ako uočite da pas postaje prezahtjevan ili da njegovo ponašanje eskalira na nezdravu razinu, to može ukazivati da mu je dosadno i da ima puno nagomilane energije te da mu nedostaje mentalna stimulacija kojom bi se zaokupio.

6. Glad

Još jedna uobičajena stvar koju psi pokušavaju prenijeti ovom gestom je vrlo važna: gladni su. Pas zna kad mu je vrijeme za jelo, pa može tražiti hranu na različite načine. Ponekad će na vas staviti šapu, a sve ovisi o tome na što inače reagirate.