Šest dijelova tijela većina ljudi pogrešno pere

Na koži čovjeka nalazi se oko 1,5 miliona bakterija. Neke od njih nisu štetne i jako su bitne za naše zdravlje. Zbog toga je jako važno da obratimo pažnju na dijelove tijela kojima je potrebna posebna i dodatna nega.

Stopala

Ovaj dio tijela obično preskačemo pri tuširanju ili mu jednostavno ne posvećujemo dovoljno pažnje. Zbog toga postoji mogućnost da se između prstiju stvore gljivice, suve pete ili tzv. “atletsko stopalo”. Sve su to razlozi zbog kojih dermatolozi savjetuju da osim sapuna koristite i kamen za omekšavanje peta.

Vrat

Kada perete kosu, sve loše bakterije se slivaju niz vaš vrat, i zato je ovo područije sklono crvenilu, iritaciji i bakterijama. Važno je da vrat detaljno perete sapunom i spužvom za kupanje, naročito poslije pranja kose.

Oči

Najsigurniji način je korišćenje dječijih sapuna bez mirisa jer običan sapun nije dobra ideja. Dodajte pola kašike šampona u šolju tople vode, zatvorite oči i lagano ih istrljajte, a nakon toga i isperite, piše Bightside.me, a prenosi Objektiv. Na ovaj način nećete oštetiti mrežnjaču oka i izazvati iritaciju.

Prepone

Prema savjetima dermatologa, prepone bi trebalo prati svaki dan jer su jako osjetljive i imaju mnogo nabora na kojima mogu da se stvore urasle dlake, infekcije i neprijatni mirisi. Najbolji način da budete sigurni da su prepone čiste jeste da koristite sapun i peškir.

Ispod noktiju

Svi želimo da nam nokti na rukama i nogama budu uredni, ali bakterije ispod noktiju nećete riješiti samo pranjem ruku. Ono što je potrebno da uradite jeste da, pored pranja, uzmete štapić za uši, pokvasite ga u vruću vodu i sapunicu, i nežno obrišete ispod noktiju i tako otklonite bakterije koje nisu vidljive golim okom.

Ruke i noge

Dermatolozi kažu da se koža na ovim dijelovima tijela ne masti toliko i zato je nije potrebno prati svaki dan jer na ovaj način se koža isušuje i postaje beživotna.