Serije o “novoj” ženskoj snazi trijumfirale na 69. Emmyjima

Sluškinjina priča i Velike male laži serije su koje su izdominirale na 69. dodjeli najvažnije televizijske nagrade – Emmy.

Kako su serije donekle preuzele primat u onome na što gledatelji u posljednje vrijeme više padaju, može se reći da je u industriji zabave ova nagrada postala podjednako važna kao i Zlatni globus te Oscar. Uzmemo li u obzir činjenicu da su prime-time terminima na televiziji nekad vladale serije poput Hitne služne i Zapadnog krila, a danas gledamo tako duboke uratke poput Sluškinjine priče ili Farga, riječ je o velikom napretku.

Bez obzira na to da su serije iz sezone u sezonu sve bolje, ovu su obilježile ženska hrabrost i snaga, prikazane kroz neke od najjačih i najdubljih televizijskih likova ikad. Nicole Kidman bila je zlostavljana Celeste u mini-seriji Velike male laži, a ta joj je uloga donijela kipić za glavnu žensku ulogu u mini-seriji ili TV-filmu. S njom je u konkurenciji bila i kolegica iz serije Reese Witherspoon, koja je sjajno odglumila Madeline, višeslojnu srednjovječnu ženu, čija ovisnost o kontroli joj ponekad ne dopušta svakodnevne radosti i opuštenost. Laura Dern, koja u istoj seriji glumi uspješnu poslovnu ženu, ujedno i majku djevojčice koju zlostavlja neko od djece iz razreda, osvojila je Emmyja za sporednu žensku ulogu u mini-seriji. Serija je osvojila nagradu i za najbolju mini-seriju, a kipića je kući ponio i Alexander Skarsgård, koji je glumio nasilnog supruga Nicole Kidman.

Glavnu nagradu večeri odnijela je još jedna prava ženska serija. Sluškinjina priča, koja govori o sudbini koja bi, uslijed nove groznice mizoginije, mogla jednog dana zadesiti žene, proglašena je najboljom dramskom serijom

Osim serije, briljirala je i Elisabeth Moss, koja je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji, a nagradu je za gostujuću ulogu osvojila Alexis Bledel, dok je Ann Dowd izvanredna sporedna glumica u dramskoj seriji.

Premda su sve kladionice najavljivale spektakl ove dvije serije, nisu svi bili sigurni u to da će dvije jake ženske serije osvojiti zaslužene nagrade.

Osim Sluškinjine priče i Velikih malih laži, još je jednu godinu za redom briljirala i humoristična serija Potpredsjednica, sa svojom Juliom Louis-Dreyfus, u ulozi Seline Meyer. Julia je za tu ulogu osvojila svoj šesti uzastopni Emmy za najbolju glavnu žensku ulogu u humorističnoj seriji.

Osim navedenih, ovo su dobitnici nagrada po kategorijama:

Najbolja dramska serija: Sluškinjina priča

Najbolja humoristična serija: Potpredsjednica

Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji: Sterling K. Brown (This Is Us)

najbolja glavna glumica u dramskoj seriji: Elisabeth Moss (Sluškinjina priča)

Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji: John Lithgow (Kruna)

Najbolja sporedna glumica u dramskoj seriji: Ann Dowd (Sluškinjina priča)

Najbolji glavni glumac u humorističnoj seriji: Donald Glover (Atlanta)

Najbolja glavna glumica u humorističnoj seriji: Julia Louis-Dreyfus (Potpredsjednica)

Najbolji sporedni glumac u humorističnoj seriji: Alec Baldwin (SNL)

Najbolja sporedna glumica u humorističnoj seriji: Kate McKinnon (SNL)

Najbolja mini-serija: Velike male laži

Najbolji glavni glumac u mini-seriji: Riz Ahmed (Kobna noć)

Najbolja glavna glumica u mini-seriji: Nicole Kidman (Velike male laži)

Najbolji sporedni glumac u mini-seriji: Alexander Skarsgård (Velike male laži)

Najbolja sporedna glumica u mini-serija: Laura Dern (Velike male laži)

(100posto)