Selmin čarobni kutak: Kreativna zabava uz dekupaž dekorisanje

Piše: Dejla Bajrić

Selma Šerifović u svijet rukotvorina zaplovila je prije godinu dana posjećivajući radionice dekupaža. Na radionicama je zavoljela dekupaž tehniku izrade proizvoda i odlučila samostalno ukrašavati predmete od drveta. Selma je bachelor pedagogije i psihologije ali zbog nemogućnosti pronalaska posla nakon završenog pripravničkog rada, odlučila je svoje vrijeme utrošiti na hobi koji s vremenom prerasta u posao.

Dekupaž je drevna vještina koja dolazi s Istoka i podrazumijeva ukrašavanja objekata sa farbanjem ili lijepljenjem obojenog papira na podlogu. Najčešće su to kutije, tacne  ili  dijelovi  namještaja koji se ukrašavaju  salvetama i namjenski proizvedenim slikama na posebnom papiru. Svaki sloj je zaštićen salakom za dekupaž.

Iako je Selma na početku radila proizvode samo za svoje prijatelje i porodici, upravo na njihov nagovor odlučila je da proizvode ponudi preko Facebook i Instagram profila. Selmin čarobni kutak za kratko vrijeme uljepšao je domove u brojnim bh. gradovima.

“Kada sam učila o ovoj tehnici, moj cilj je bio da izrađujem kvalitetne i unikatne proizvode sa kojima će biti zadovoljni moji kupci, ali i ja. Svaki rad je novi izazov i nosi nešto drugačije što daje dašak uzbuđenja i iščekivanja konačnog proizvoda.” – kazala je Selma.

Sve što prođe kroz Selmine ruke postaje jedinstven predmet koji oplemeni prostor i unese vedrinu. U njenom čarobnom kutku se rade drvene tacne/poslužavnici, drveni podmetači za čaše i šolje, drvene kutije za nakit, kutije za olovke i čaj, zidni satovi i slike na drvenoj podlozi. Selma namjerava u skorije vrijeme i proširiti svoju ponudu novim i zanimljivim proizvodima.

Tacne/poslužavnici su najtraženiji proizvod i izrađuju se u različitim dimenzijama, motivima i bojama, sve po želji kupca. Vremenski period izrade proizvoda je različit jer je za veće i teže proizvode  potrebno više vremena i truda.

Cijene se formiraju na osnovu veličine i kompleksnosti proizvoda koji se radi. Iako ručna izrada proizvoda zahtijeva puno utrošenog materijala, truda, mnogo posvećenosti i vremena, cijene su, kako kaže Selma, ipak prilagođene sredini u kojoj živi.

Iako Selmin čarobni kutak postoji tek godinu dana imala je mnogo kupaca koji su se nakon prve narudžbe ponovo javljali za nove proizvode.

“Svaka narudžba me jako raduje i tjera da svoj rad konstantno unapređujem. Kada dobijem pozitivne reakcije tada dobijem i dodatnu motivaciju da u potpunosti ispunim želje kupaca.” – govori Šerifović u razgovoru za Glas TK.

Selmini proizvodi se mogu naručiti preko Facebook i Instagram profila pod nazivom “Selmin čarobni kutak”. Lična isporuka se radi u Tuzli a za ostale gradove proizvodi se šalju brzom poštom.

“Posebnu zahvalnost dugujem porodici i prijateljima koji su vjerovali u mene i uvijek me na svakom polju bezuslovno podržavali. Smatram da ono što želimo raditi moramo stalno usavršavati i pomjerati svoje granice kako bi izrađivali što kvalitetnije proizvode i imali uvijek svježe, nove ideje za ponuditi.” – dodala je Selma za kraj razgovora.