Selektor odbojkaške reprezentacije BiH: Želimo napraviti iznenađenje i plasirati se na evropsko takmičenje…

Muška odbojkaška reprezentacija BiH nastavlja pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021.godine. Dva turnira kvalifikacija odigrat će se u Sjevernoj Makedoniji od 11.-16. januara gdje u grupi C učestvuju Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Turska.

Imajući u vidu onaj kvalitet koji trenutno posjeduju ovi momci i njihovog elana na ovim pripremama sigurno da ćemo dati sve od sebe i sigurno da ćemo biti veliko iznenađenje da se po prvi put kao muška reprezentacija plasiramo na neko evropsko takmičenje, rekao je Ifet Mahmutović, selektor muške odbojkaške reprezentacije BiH.

Ono što još predstoji jest kratak period uigravanja budući da se radi o dosta mladoj ekipi ali ističu da su okupili najbolji dio reprezentacije. Igrači su spremni dati sve od sebe za mjesto u ovom prestižnom takmičenju.

Ekipa je mlada i imamo lijepu atmosferu ja se nadam da ćemo uz tu atmosferu uspjeti da postignemo taj historijski uspjeh da se kvalifikujemo na jedno veliko takmičenje  i ono što sam čuo od momaka je da su zagrijani da pokažu svoj maksimum i dat ćemo svoj maksimum da usrećimo navijače, kazao je Adi Osmanović, bh. reprezentativac.

A osim muške, značajne rezultate postiže i ženska odbojkaška reprezentacija. Već u maju igraju dva turnira za plasman na Evropsko prvenstvo, jedan u Latviji i jedan u Bosni  i Hercegovini, a pored toga bore se i za Zlatnu ligu.

Krajem maja imamo Srebrenu ligu, gdje učestvuju Estonija, Portugal, Latvija i BiH u okviru koje se oba turnira igraju u Zenici. Uzeli smo na sebe taj teret i da pokušamo da se plasiramo u Zlatnu ligu jer svih 11 djevojaka koje igraju u ino klubovima su se odazvale da i one uzmu učešće i to mi je drago, rekao je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

Fatić je kazao da su svi potrebni uslovi za boravak muške reprezentacije na pripremama u Lukavcu i Sjevernoj Makedoniji obezbijeđeni. Uprkos dodatnim troškovima zbog pandemije, izostanku publike s tribina, istakao je da je Odbojkaški savez BiH 2020. godinu okončao u finansijskom plusu.

Odbojkaši BiH kreću 9. januara za Sjevernu Makedoniju, a prvu utakmicu igraju 11. januara sa domaćom reprezentacijom.