Seizmolozi: Zemljotres u Sisku i Petrinji nije povezan sa onim u Zagrebu

Područje Petrinje noćas i jutros zatreslo je nekoliko umjerenih i slabijih potresa, a seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je takva serija potresa očekivana.

Seizmografi su zabilježili dva umjerena potresa: u 1 sat i 19 minuta, s magnitutom 3,0 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje i u 7 sati i 5 minuta potres s magnitudom od 2,5 prema Richteru, prema dosadašnjim računima te nekoliko slabijih potresa, izvijestio je Kuk.

“Možemo primijetiti, što je očekivano i normalno, da serija potresa i dalje traje”, rekao je Kuk za Hrvatski radio, prenijela je Hina.

“Ljudi su u strahu kad se doživi jak potres i trešnja pa imamo velik broj poziva”, dodao je.

Kuk je rekao kako nije bilo nikakvih naznaka ovog potresa te da su se na tom području i ranije događali potresi, primjerice 1909. godine kada je bio jaki potres magnitude 6.

Istaknuo je da zagrebački potres i jučerašnji na sisačkom i petrinjskom području nisu direktno povezani jer je riječ o drugom epicentralnom području.

U Zagrebu je, kaže, od marta do danas zabilježeno 2.400 potresa.

“Jučerašnji potres bio je ipak slabiji od zagrebačkog pa je za očekivati da će serija naknadnih potresa nešto kraće trajati”, rekao je Kuk.